Pletene tašne sa sovicama

Pletene tašne sa sovicama

Kada me ćerke vide kako pletem, uvek me pitaju šta to novo radim, zašto je nešto ovako a nije onako, da li sam mogla da koristim drugu boju, ili neku drugu vunicu… I često nešto što je trebalo da bude pletenje u miru ili uz omiljenu muziku samo sa svojim mislima, postane razgovor koji se pretvori u brejnstorming 🙂

Tako su nastale i tašnice koje predstavljam u ovom postu. Tokom pletenja jastučnice (koju sam opisala u postu Ispletite originalnu ukrasnu jastučnicu), kada je rad već odmakao do faze sa preklopom dobila sam zahtev: „Mama, ispleti mi takvu tašnicu!“ Kako je vreme prolazilo, želje i ideje su stizale jedna drugu, pa je to trebalo da bude tašnica na preklop ali da ima i sovicu! Starija ćerka Milena, koja ima 11 godina, poželela je plavu tašnicu, a mlađa ćerka Jana, koja ima 8 godina – ljubičastu. Pomislila sam u prvom trenutku – polako, rekla sam da sačekaju kako bih pronašla odgovarajuću vunicu (da bih dobila na vremenu). Ali u glavi su se smenjivale ideje i mogućnosti i dok sam posmatrala fotografije pletenih sovica na Pinterestu, došla sam do rešenja za tašnice.

Moje ćerke i ja smo zadovoljne rezultatom, nadam se da ćete i vi!

U zavisnosti od toga koliko veliku tašnu želite, možete početi rad na više ili manje petlji. Naša osnovna ideja je bila da tašnica bude dovoljna da se u nju stave: flašica vode, maramice, neka čokoladica, žvake, eventualno manja sveska i olovka (kada krenemo u bioskop, šetnju, ili na okupljanje Youtubera, kako bi njih dve mogle da nose ove stvari sa sobom).

Takođe, možete koristiti i neku drugu vunicu. Zbog sastava i izdržljivosti, mi smo izabrale vunicu Deri Peri (25% vuna superwash, 75% akril, prodavnice St. George), a pleteno je iglama broj 5,5 (osnova i kaiš). Celu tašnicu možete raditi od vunice u jednoj boji, ali Milena i Jana su želele da kombinuju dve boje i same su izabrale: Jana ljubičastu i ciklama, a Milena plavu i crnu vunicu.

 

Početak rada

Rad je započet na 30 petlji rebrastim bodom 2/2. Radi se 6 ili 8 redova rebrastim bodom, posle čega za sovicu možete pratiti šemu. Petlje levo i desno od sovice možete raditi po želji – meni se dopalo da na neki način napravim okvir, tako što ću sa leve i desne strane simetrično raditi po jednu kombinaciju rebrastog boda 2/2 (sa desne strane sa lica: posle ivične petlje – prvo idu 2 petlje obrnuto pa 2 petlje pravo, a sa leve strane posle završenih redova iz šeme, idu prvo 2 petlje pravo, zatim 2 petlje obrnuto, pa ivična petlja).

 

Šema za sovicu

Broj redova i petlji za sovicu se mogu promeniti. Isprobavala sam nekoliko kombinacija, i na šemi je prikazana sovica koja mi je delovala najskladnije (odnos veličine tela i glave).

semasovica-700
Šema za pletenje sovice

 

Osnova tašne

Kada završite rad po šemi za sovicu, možete istim rasporedom petlji nastaviti da pletete još 8-10 redova. Ukoliko želite da radite tašnicu u dve boje kao mi, sada je trenutak za prelazak na drugu boju (za “leđa” i prednji deo tašnice koji se nalazi ispod preklopa). Takođe, u istom redu sa promenom boje vunice, menja se i raspored pletenja: prelazite na pletenje petljama pravo za sve petlje koje su bile obrnuto kao podloga oko sovice. Kod nas to izgleda ovako: 2 ivične petlje, 2 petlje obrnuto, 22 petlje pravo, 2 petlje obrnuto, 2 ivične petlje. Nastavite da pletete na ovaj način sve dok ne dobijete željenu dubinu tašnice – mi smo merile u odnosu na preklop sa sovicom, želele smo da nam tašnica bude duža oko 4-6cm od preklopa. Za naše tašnice ispleteno je u drugoj boji: 50 redova za zadnji deo, 14 redova za dno i 50 redova za prednji deo.

tasna-sovica-osnova-700
Ispletena osnova tašne

 

Kaiš tašne

Dužina kaiša može da varira u zavisnosti od toga koliko je visoka osoba koja će nositi tašnu i kako ta osoba želi da joj stoji tašna. Kaiš za Mileninu tašnu bio je nešto duži jer je Milena viša od Jane. Kaiš započinjete prvom bojom (istom bojom kojom je pleten preklop tašne sa sovicom) na sredini osnove koja je pletena drugom bojom. Kaiš na našoj tašni je rađen sa 7 petlji, rebrastim bodom 1/1. Želela sam da naše tašne budu bez šivenih rubova pa smo kroz ivične petlje osnove namicali početne petlje kaiša (ivične petlje osnove se pletu samo u svakom drugom redu kao poslednje petlje u redu; kao prve petlje samo se prevuku na desnu iglu).

tasna-sovica-kais-pocetak-700
Namicanje petlji za početak pletenja kaiša

Tokom nastavka pletenja, kaiš se u svakom redu spaja sa osnovom. Svaki put kada dođete do kraja reda kaiša, ispletete poslednju petlju kaiša (kod nas sedma petlja), zatim provučete kroz prvu slobodnu ivičnu petlju osnove jednu dodatnu petlju (koja postane osma petlja na igli) preko koje prevučete poslednju petlju kaiša i opet na igli ostane sedam petlji.

tasna-sovica-kais-galerija-1-700
Provlačenje konca kroz ivičnu petlju osnove
tasna-sovica-kais-galerija-2-700
Prevlačenje poslednje petlje kaiša preko novonastale petlje iz osnove

Kaiš na isti način započnete sa obe strane tašne zbog simetričnosti. Kada dođete do kraja spajanja kaiša sa osnovom, pre nego što počnete da pletete kaiš samostalno bez osnove, ostavite u poslednjem redu po jednu petlju sa obe strane kaiša bez prevlačenja, tako da vam za pletenje kaiša ostane devet petlji. Ove dve novonastale petlje će biti ivične petlje kaiša koje se na početku reda ne pletu kako bi kaiš lepše izgledao.

Pletite obe strane kaiša do željene dužine i spojite krajeve.

Sovice mogu ostati bez dodatnih detalja jer lepo izgledaju samo u prepletaju. Ali Milena i Jana su želele da njihove sovice dobiju oči u vidu drvenih dugmića i da ih ukrasimo krunama koje su na poseban način zaokružile priču.

tasne-sovice-obe-2-700
Ponosne vlasnice novih tašni sa sovicama

 

4 Comments

  1. Pingback: Autorka BLOGA O PLETENJU otkriva kako da ispletete USKRŠNJE ZEČIĆE od vunice – Priče sa dušom

  2. Pingback: Valentina Vujačić: Prvo jak brend, a zatim i biznis - MediaSfera

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.