Cloopko

MOJA PRIČA

Blog Cloopko nastao je u želji da podelim iskustva sa svog putovanja kroz svet pletenja. Predmeti koje predstavljam na blogu proizvod su potrebe da ispletem zanimljive stvari koje nose lični pečat, kako za svoje bližnje tako i za prostor koji me okružuje.

Volim da pletem i heklam, i smišljam načine kako da oblikujem nove predmete od konca (vunice) bilo da je pamučni, vuneni ili mešavina. Od svoje desete godine počela sam da pletem prvo jednostavnije, a zatim i nešto zahtevnije prepletaje. Heklanje je došlo nešto kasnije. Usledili su periodi kada sam manje ili više vremena posvećivala ovom inspirativnom hobiju i vraćala mu se iznova. Posebno važan bio je trenutak rođenja ćerki, sa razlikom od nepune 3 godine – želja da im ispletem nešto originalno je bila velika, a vremena nikad manje…

Ljubav prema pletenju i drugim radovima nasledila sam od mame, koja je od detinjstva plela, vezla i tkala ćilime i prekrivače (koji se zovu „crge“ u okolini Babušnice, njenom rodnom kraju) i koja je imala volje i strpljenja da me nauči ovom umeću.

Odakle naziv – „Cloopko“? Ima više razloga – želela sam da to bude jedna reč koja bi odslikavala povezanost i sa pletenjem, heklanjem i drugim upotrebnim vrednostima konca, ali napisana na nešto drugačiji način (oduvek su mi nazivi koji imaju dva „o“ bili posebno zanimljivi). Postoji još jedan dublji razlog: familija mog oca (davno preminulog), rođenog u selu Gornji Striževac, nosi ime „Kluvčarevci“ po klubadima koje su naši dalji preci nosili po selu (u selima pirotskog i lužničkog kraja porodice i familije imaju svoja posebna imena, koja nisu povezana sa prezimenom).

Negde sam pročitala da je pletenje „joga za mozak“ (yoga for your brain). Ne praktikujem jogu, pa ne poznajem ovu vezu. Ali poznajem zadovoljstvo tokom celokupnog procesa: od biranja vunice ili konca, preko planiranja koji predmet i kako da ispletem, od prvih petlji do poslednjeg reda i neminovnog paranja kada rezultat nije zadovoljavajući… i svaki put osećam ponovno uzbuđenje kada se ovaj kreativni proces pokrene.

Nadam se da će uputstva sa ovog bloga koja obuhvataju i fotografije biti dovoljno jasna i da će podstaći na stvaralaštvo, ili bar pobuditi interesovanje. Sa druge strane, ja ne pratim uputstva od početka do kraja. Uputstva i fotografije koje nalazim na drugim sajtovima i društvenim mrežama (pre svega na Pinterest-u) služe mi više kao početna inspiracija.

Jedan od razloga za pokretanje ovog bloga je i da kroz vreme moje znanje o pletenju poraste, da istražim i dodatno usavršavam različite tehnike pletenja i usvajam i primenim nova saznanja.

Dobrodošli u Cloopko svet!

Za sve informacije možete me kontaktirati na mail: valentina@cloopko.com.

Fotografija: Milica Ristić

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.