Podmetač u obliku srca od pamučnih traka

Podmetač u obliku srca od pamučnih traka

Vratila sam se blogu posle nepune tri godine od objavljivanja poslednjeg posta za uskršnje korpice. Desilo se mnogo lepih i manje lepih stvari u međuvremenu, ali želja da nastavim da pletem i da na neki način budem prisutna ovde je ostala. Nadam se da će me ovaj entuzijazam držati 🙂

Ideju za ovaj post dobila sam zahvaljujući Tamari Kostić, koja me je pre godinu dana pozvala da napravim novo uputstvo za pletenje nekog jednostavnog a korisnog predmeta za portal Ona.Telegraf.rs, što je za mene bila velika čast.

Ovo uputstvo je na neki način rekonstruisano uputstvo za mirisna srca koje je ranije objavljivano na blogu. Malo sam izmenila pletenje polukrugova za oblik srca jer se koristi drugačiji materijal za izradu.

Ukratko, podmetač se plete u smeru od polukružnih gornjih delova ka donjem špicastom delu srca i to tako što se najpre ispletu dva jednaka polukruga koja se zatim prebace na istu iglu i spoje jednim zajedničkim redom.

Potreban materijal: pamučna reciklirana ili t-shirt traka, odgovarajuće igle za pletenje (za primere u postu koristila sam 5 igala za pletenje broj 9 i kružne igle za pletenje broj 9), heklica, igla za šivenje vunice, makaze.

Početak rada – pletenje prvog polukruga

Namaknite 6 petlji za početak prvog polukruga i pletite redom:

– 1. red: prebaci se prva petlja na desnu iglu bez rada, sve petlje do kraja pravo

– 2. red: prebaci se prva petlja na desnu iglu bez rada, dodati jednu petlju iz niti između prve i druge petlje, 4 petlje pravo, dodati jednu petlju iz niti između pretposlednje i poslednje petlje u redu, poslednja petlja pravo (8 petlji je ukupno na završetku ovog reda)

– 3, 4. i  5. red: prebaci se prva petlja na desnu iglu bez rada, sve petlje do kraja pravo

– 6. red: prebaci se prva petlja na desnu iglu bez rada, dodati jednu petlju iz niti između prve i druge petlje, 6 petlji pravo, dodati jednu petlju iz niti između pretposlednje i poslednje petlje u redu, poslednja petlja pravo (10 petlji je ukupno na završetku ovog reda)

– 7, 8. i 9. red – prebaci se prva petlja na desnu iglu bez rada, sve petlje do kraja pravo

Pletenje prvog polukruga za oblik srca

Drugi polukrug i završetak rada

Ispletite još jedan polukrug na isti način.

Ispletite dva polukruga

Prebacite oba ispletena polukruga na istu iglu jedan pored drugog, zatim nastavite na sledeći način:

– 10. red spaja polukrugove: prebaci se prva petlja na desnu iglu bez rada, sve petlje do kraja pravo (20 petlji ukupno)

– 11, 12, 13, 14, 15. i 16. red: prebaci se prva petlja na desnu iglu bez rada, sve petlje do kraja pravo

– 17. i 18. red: plesti prvu i drugu petlju pravo zajedno, sve petlje do kraja pravo (na kraju 18. reda je 18 petlji ukupno)

– 19. i 20. red – prebaci se prva petlja na desnu iglu bez rada, sve petlje do kraja pravo

Spajanje dva polukruga i nastavak rada

Od 21.reda do kraja rada, na početku svakog reda se radi oduzimanje petlji – prva i druga petlja se rade pravo zajedno i sve ostale petlje do kraja redova se rade pravo.

Kada ostanu dve petlje na igli, ispletu se zajedno pravo. Uvući krajeve niti, po želji se može napraviti omčica za kačenje podmetača jednostavnim isheklanim lancem i podmetač je spreman za upotrebu ili poklon.

Pleteni podmetač u obliku srca spreman da ulepša Vaš dom

Specijalno za ovu priliku origami srca napravila je moja ćerka Jana <3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.