Ogrtač od višebojne vunice pleten tvid bodom

Ogrtač od višebojne vunice pleten tvid bodom

Znate onu situaciju kada vam se toliko dopadne neka vunica da prosto ne možete da joj odolite? Upravo to se i meni dogodilo kada sam videla kombinaciju boja na jednom štampanom predivu, nije mi bilo važno ni kog je sastava, ni debljine, znala sam da baš od te vunice želim da ispletem nešto za sebe! A s obzirom na to da često nosim ešarpe (pašmine) i više puta sam pomislila kako bi bilo sjajno da ešarpa ima proreze da mogu da provučem ruke, odlučila sam da nešto slično uradim sebi.

Kao sve pletilje, i ja u svakom trenutku imam započeto više stvari kojima se vraćam naizmenično u zavisnosti od raspoloženja. Ogrtač predstavljen u ovom postu započela sam još na letovanju, u avgustu prošle godine. Želela sam da to bude pravougaonik sa otvorima za ruke jer volim tu formu. Odavno imam kardigane od tanje trikotaže koji kao prednje delove imaju pravougaonike čiji se gornji uglovi jednostavno zavuku ispod okovratnika kod suprotnog  ramena (tako ih ja nosim, krajevi se mogu prikačiti i nekom dekorativnom šnalom za pletivo), a mogu se ostaviti i da vise svaki sa svoje strane.

Osnovna ideja bila je da ogrtač po visini pokrije leđa, da ne bude predugačak, kako bih mogla po potrebi da ga koristim i kao šal. Najpre sam od neke stare elastične pamučne metraže isekla pravougaonik kako bih isprobala koje su to dimenzije koje bi bile odgovarajuće za oba slučaja (ogrtač i šal).

Takođe, želela sam da pletenina ne bude previše debela, da bude što manje rastegljiva i isprobavanjem različitih prepletaja došla sam do boda koji imitira tkanje (eng. tweed stich). Da bi štampano predivo došlo do izražaja, ideja je bila da početak i kraj ogrtača (leva i desna prednja strana) budu kvadrati koji se dobijaju oduzimanjem tri centralne petlje u jednu petlju, jer se na ovaj način dobija efekat prelamanja pod pravim uglom. Rad za ovakvu vrstu kvadrata objašnjen je u uputstvu za pletenje podmetača, za plavi podmetač (ovakva vrsta pletenog pletiva u obliku kvadrata se na engleskom zove „mitered square“, postoji više načina da se dobije).

Kada sam kao probu isplela manji uzorak – koristeći tvid bod (napomena – ja ću u tekstu koristiti naziv tvid bod jer je na engleskom tweed stitch, u našoj literaturi nisam našla naziv za ovaj bod osim u Burdinom izdanju „Zadovoljstvo u pletenju“ iz 1973. godine  – gde se pominje kao jedan od bodova koji imitira tkanje), isplela sam kvadrat koji se dobija oduzimanjem tri centralne petlje. I kvadrat je izgledao dobro, bez obzira što nije korišćen bod podvezice (sve petlje pravo sa lica i naličja) koji se obično koristi pri izradi ovakvih kvadrata. Međutim, kada sam plela kvadrat za ogrtač, približnih dimenzija 50x50cm, tek pred završetak rada na kvadratu shvatila sam da se u stvari dobija oblik približan rombu, kao kvadrat malo izdužen po jednoj dijagonali. Odlučila sam da ipak završim ogrtač a da na početku uputstva stavim napomenu da je umesto kvadrata jedna strana ogrtača u stvari romb 🙂

Potreban materijal: vunica, igle za pletenje (zbog širine rada koristila sam kružne igle za pletenje dužine 100 cm), igla za šivenje vunice, makaze. Za ogrtač prikazan u ovom postu koristila sam vunicu  Lang Mille Colori (380m/200g), sirovinski sastav 50% vuna, 50% akril i igle za pletenje broj 6,5.

Potreban materijal i ispleteni uzorak tvid bodom

Objašnjenje za pletenje tvid boda (boda koji imitira tkanje), za paran broj petlji:

  1. Red i svi neparni redovi: Ivična petlja *1 petlja pravo, 1 petlja prebaciti bez rada sa niti ispred rada* ivična petlja
  2. Red i svi parni redovi: Ivična petlja *1 petlja obrnuto, 1 petlja prebaciti bez rada sa niti iza rada* ivična petlja
Izgled tvid boda sa strane gde se rade petlje pravo

Napomena pre početka: kao i za druge radove, i ovde važi pravilo da je najvažnije da se prvo isplete uzorak od oko 10x10cm kako bi se videlo koliko petlji i redova treba za ogrtač željenih dimenzija. Ogrtač iz posta sam isplela sebi onako kako meni odgovara i njegove dimenzije su: ukupna širina ogrtača je 146cm do 150cm, deo za leđa je po širini 42cm, jedna strana gde su sve vertikalne linije je širine 52cm, a druga sa rombom je širine od 52 do 56cm; visina ogrtača je 50cm na najužem delu a 56cm na najširem delu – sa strane gde je romb).

Izgled gotovog ogrtača (naboran je da bi ceo stao u fotografiju)

Početak rada

Za kvadrat/romb – namaći 213 petlje pomoću heklice (kao za privremeno namicanje koje je objašnjeno u postu za letnju jastučnicu):

Prvi red – ivična petlja, plesti po objašnjenju za 2. red sve petlje do ivične petlje, ivična petlja,

Drugi red – ivična petlja, plesti 104 petlje po objašnjenju za 1. red, plesti tri petlje pravo zajedno (i to tako što srednja od te tri petlje bude ispred preostale dve: prebaciti jednu petlju na desnu iglu, sledeću petlju pridržati ispred rada, vratiti petlju sa desne na levu iglu, petlju koja je bila ispred rada staviti na levu iglu i kroz sve tri petlje uraditi jednu pravo zajedno petlju), dalje plesi 104 petlje po objašnjenju za 1. red, ivična petlja,

Treći red i svi neparni redovi – ivična petlja, plesti po objašnjenju za 2. red sve petlje do ivične petlje, ivična petlja,

Četvrti red i svi parni redovi – ivična petlja, plesti po objašnjenju boda za 1. red sve dok se ne stigne do jedne petlje ispred centralne petlje (za četvrti red to je 103 petlje), tri petlje pravo zajedno (i to tako što srednja od te tri petlje bude ispred preostale dve: prebaciti jednu petlju na desnu iglu, sledeću petlju pridržati ispred rada, vratiti petlju sa desne na levu iglu, petlju koja je bila ispred rada staviti na levu iglu i kroz sve tri petlje uraditi jednu pravo zajedno petlju), dalje plesti po objašnjenu za 1. red, (za četvrti red to su 103 petlje) ivična petlja.

U svakom parnom redu se smanjuje broj petlji za po dve, dok se u nekom trenutku ne dođe do kraja, kad nema više petlji obrazovan je drugi ugao kvadrata čime se završava rad, i dobije se kvadratna forma koja zbog boda izgleda više kao romb (razvučeni kvadrat).

Smanjivanjem petlji formira se ugao

Leđa

Sada je potrebno da se sa jedne strane kvadrata (romba) namaknu petlje provlačenjem niti kroz ivicu kvadrata kako bi se isplela leđa i ujedno da se ostavi prorez za jednu ruku. Na ogrtaču iz posta sledeći je raspored:

54 petlje se namaknu tako što se provlači nit kroz ivicu kvadrata (romba),

30 petlji za prorez za ruke, heklicom se namakne direktno na iglu za pletenje (ne provlači se kroz ivicu kvadrata),

23 petlje se opet namaknu tako što se provlači nit kroz ivicu kvadrata – ali ove petlje se namiču posle 30 prebrojanih bodova na ivici kvadrata – potrebno je da za prorez za ruku ostane sa obe strane ista dužina (isti broj petlji na igli i isti broj bodova na ivici kvadrata – po 30).

Na ovaj način su napravljene petlje za pletenje leđa. Sada se plete po objašnjenju za bod koji imitira tkanje, naizmenično za 1. i 2. red – nema oduzimanja u sredini. Pletenjem na ovaj način dobija se efekat da boje štampanog prediva preko leđa budu vertikalne linije.

Najbolje je da se izmeri koliko je potrebno da deo za leđa bude širok između dva proreza za ruke. Na mom ogrtaču širina leđa je 42cm, a moglo je da bude i malo uže, ali to sam videla kasnije.

Kada dođete do željene širine za deo preko leđa, potrebno je da se napravi prorez za drugu ruku, i to se može učiniti na jedan od dva načina:

– ili da se u jednom redu na istom mestu po visini završi 30 petlji, pa u povratnom redu da se namaknu heklicom direktno na iglu za pletenje,

– ili da se završi rad oduzimanjem svih petlji tako da se dobije ivica (ovako se dobije i određena čvrstina forme), pa se na istoj visini kao kod dodavanja petlji na ivicu romba sada dodaju po istom principu petlje za prednji deo.

Završetak rada

Druga strana može da se uradi da bude simetrična prvoj – u ovom slučaju pored gore namaknutih petlji (ukupno 107), u nastavku namakne se još 106 petlji direktno na iglu, i nastavi se rad kao na početku – formira se romb pri čemu treba obratiti pažnju na smer dijagonale koja se dobija oduzimanjem 3 petlje pravo zajedno u sredini.

Drugi način koji sam izabrala za sebe je da ogrtač bude asimetričan, i da sa druge strane ne bude romb, već da se nastavi pletenje kao za leđa čime se dobiju vertikalne linije štampanog prediva. Za ovaj način nastavi se pletenje 107 petlji na isti način kao leđa po objašnjenju za bod koji imitira tkanje, naizmenično za 1. i 2. red. Za ogrtač sa fotografije, pleteno je ovako još 52cm posle čega se završava rad. Pored toga što se dobije asimetrija, na ovaj način su i linije štampanog prediva raspoređene različino: sa jedne strane su vertikalne a sa druge horizontalne.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.