Specijal: Ispletite bundevu za Noć veštica

Specijal: Ispletite bundevu za Noć veštica

Od trenutka kad sam isplela svoje prve bundeve za blog Cloopko, ćerke su me neprestano zapitkivale da napravim bundevu za Noć veštica jer se ovaj dan približavao, a pričale su o tome sa drugarima u školi. Nije bilo izlaza nego da pokušam i rezultat je više nego zadovoljavajući. Crtale smo zajedno šeme za nekoliko različitih lica i izabrale varijantu koja nam se činila najsimpatičnijom.

Osnova je ista kao kod bundeve za koju sam već pisala tutorijal, koji možete videti u postu Pletena bundeva kao jesenja dekoracija. Ima nekoliko razlika: za bundevu za Noć veštica potrebno je da imate i crnu vunicu, ova bundeva je nešto veća i u najširem obimu ima 80 petlji (10 segmenata po 8 petlji, od kojih je po 1 petlja obrnuto i 7 petlji pravo), a ukupno se radi oko 50 redova (bez peteljke).

Petlje dodajte u prvih 15-16 redova. Kada ste uvećali broj petlji za najširi obim na 80, ispletite još 4-5 redova samo narandžastom vunicom prateći raspored petlji kako idu. Sada možete početi da pletete i crnom vunicom delove koje su na šemi obeleženi sivom bojom.

bundeva-noc-vestica-sema-700
Šema: siva polja za petlje koje se pletu crnom vunicom, ostale petlje – narandžastom vunicom

Posle završetka redova sa crnom vunicom, ispletite još 5-7 redova narandžastom vunicom pre nego što počnete da smanjujete broj petlji za suženje pre peteljke. Ja sam isplela samo 4, i imam utisak da bi se taj deo bundeve lepše oblikovao da sam isplela još koji red.

U narednim redovima smanjite broj petlji postepeno (6-7 redova je dovoljno), dok ne dodjete do 20 petlji, kada počinjete da pletete zelenom vunicom za peteljku. I peteljka bi trebalo da bude nešto veća, kako bi odgovarala bundevi. Peteljku možete da radite po želji (da bude duža, šira, uža…). Ako želite oblik kao na našoj bundevi – posle prvog reda zelenom vunicom na 20 petlji, smanjite duplo broj petlji i na 10 petlji pletite još 6-7 redova. Sada oduzmite 3 petlje, tako što po dve pletete tri puta zaredom (to je mesto gde peteljka može da napravi pregib) i na 7 petlji pletite još 5 redova, kada možete da završite peteljku kao što je objašnjeno ranije.

Za osnovu ove bundeve korišćena je kao i ranije vunica Vučjanka, u narandžastoj i zelenoj boji, 100% akril (prodavnice St. George) i 5 igala broj 3,5.

Za oči, nos i usta bundeve, koristila sam pamučni konac koji sam jedini imala u crnoj boji kod kuće, u pitanju je Cotton Universal (prodavnica Mašnica iz Novog Sada). Nije mi se svidelo kako izgleda jednostruko, pa sam plela dvostrukom niti pamučnog konca.

bundeva-noc-vestica-700

4 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.