Ispletite originalnu ukrasnu jastučnicu

Ispletite originalnu ukrasnu jastučnicu

Pletena ukrasna jastučnica je moja prva asocijacija na ideju korišćenja pletenine u izradi dekorativnih predmeta za uređenja enterijera. I to je jedna od prvih stvari koje sam poželela da ispletem kada sam početkom godine odlučila da pokrenem blog Cloopko. Ukrasne jastučnice se mogu raditi od vunica svih boja, debljina i sastava, mogu se koristiti različiti prepletaji – od najjednostavnijih ravnih do komplikovanih pletenica, pustite mašti na volju i, kao što se kaže – nebo je granica!

Odlučila sam da pođem od jednostavnog i za prvu jastučnicu odabrala sam vunicu natur boje i najjednostavniji bod: pletenje pravo i sa lica i sa naličja (ravni bod). Za ovaj post ću postaviti fotografije već urađene jastučnice, za koju mi je bilo potrebno malo više strpljenja, jer je ukupna površina pletenine 40x94cm, plus dodatak od 7x40cm koji se plete naknadno kao deo sa rupicama za dugmad. Izradu naredne jastučnice ću fotografisati tokom rada, i pripremiću post sa uputstvom po koracima.

jastucnica-3
Unutrašnji izgled dela jastučnice sa otvorima za dugmad

Najbolje je da tokom rada isprobate kako će se pletivo ponašati kada ga prislonite uz jastuk za koji pletete jastučnicu (da proverite koliko su elastični predivo i vrsta boda). Ovo preporučujem iz svog iskustva – započela sam rad širine 40cm, jer sam želela da koristim jastučnicu za jastuk dimenzija 40x40cm. A zbog elastičnosti, u jastučnicu sam uspela da stavim jastuk 45x45cm, i mislim da ima još malo prostora, možda čak i za malo veći jastuk.

jastucnica-1
Prednji i zadnji deo jastučnice spajani su tokom rada

 

Za ukrasnu jastučnicu sa fotografija korišćena je vunica Vučko, 50% vuna, 50% akril (prodavnice St. George) i igle br. 4.

 

jastucnica-700

 

3 Comments

  1. Pingback: Pletene tašne sa sovicama -

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.