Kako da uradite pletenicu u obliku zeke

Kako da uradite pletenicu u obliku zeke

Kada sam videla uputstvo za pletenicu u obliku zeke na Studio Knit sajtu, bila sam oduševljena efektnom idejom koja je u isto vreme jednostavna za izradu! Ova neobična pletenica se može upotrebiti kao zanimljiv detalj na jastučnicama, čebićima, šalovima, ali i na džemperićima i drugim odevnim predmetima za decu.

Meni je prva asocijacija bila da ispletem uskršnju korpicu. Međutim, zbog broja redova koji su potrebni za pletenicu u obliku zeke, korpica bi bila prilično duboka ako bih koristila makrame konac, a probala sam da pletem najtanjim koji sam imala. Sa druge strane, ukoliko bih koristila pamučni konac ili vunicu, korpica bi imala mekane zidove. Nisam u potpunosti odustala od ove ideje, sada radim korpicu u koju bih mogla da stavim saksiju. Ažuriraću post novim fotografijama ukoliko budem zadovoljna rezultatom kada budem završila dekorativnu korpicu za saksije koju sam počela da pletem.

Šema za izradu je malo promenjena u odnosu na uputstvo koje se može naći na Studio Knit sajtu. Tokom rada sam shvatila da mi se više dopao zeka sa malo manjom glavom i nešto manjim prostorom između ušiju.

Potreban materijal: vunica i odgovarajuće igle koji zavise od izbora predmeta koji želite da pletete sa ovom pletenicom-zekom, makaze i igla za uvlačenje konca.

Šema: Pletenicu raditi po šemi, uz malu napomenu za izradu repića. Poseban šarm pletenici-zeki daje repić koji je u suštini „bobble stich“ (bobica ili loptica). Pozicija petlje iz koje se radi bobica (repić) na šemi je obeležena znakom „X“. Ova bobica se plete tako što se iz te petlje „izvuče“ 5 petlji i ima više načina da se to uradi. Najbolje je da se odgleda video na kraju stranice uputstva sa sajta Studio Knit.

Ove godine samo kao inspiracija za uskršnju dekoraciju, a sledeće kao deo gotovog predmeta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.