Ljubimci: Ispletite džemper sa pletenicama za kucu

Ljubimci: Ispletite džemper sa pletenicama za kucu

Divno je kada imate prijatelje koji sa vama učestvuju u stvaranju nečega što je vama važno. Imam sreće da me okružuju divna bića puna podrške i razumevanja za sve što radim. Od samog početka, blog Cloopko prate pozitivne reakcije sa svih strana, od porodice, prijatelja i novostečenih prijateljica iz facebook grupa koje dele moju strast prema pletenju.

Drago mi je i da sa različitih strana stižu zanimljive ideje o tome šta bih mogla sledeće da ispletem. Jedan od predloga došao je i od prijateljice Saške koja živi sa čivavom Kiki, a to je bilo da ispletem džemper za njenu kucu. Plan je bio da mi Saška pozajmi jedan od Kikinih starijih džempera zbog dimenzija, zajedno smo se dogovorile o boji, vrsti vunice i prepletaja, a sve u cilju da džemper pored estetske ispuni i osnovnu funkciju – da utopli Kiki kada se po hladnoći šeta u parku. Kada sam upoznala Kiki, bilo mi je posebno drago i velika čast da baš njoj ispletem džemper, jer je ona jedna inteligentna, nežna i razdragana kuca koju njeni ukućani obasipaju ljubavlju.

Ubrzo se ispostavilo da džemper rađen za čivavu po veličini odgovara i kucama rase jorkširski terijer. Tokom pletenja prvog primerka za Kiki, imali smo goste: posetila nas je Beba, neodoljiva članica porodice naših kumova. Pala je odluka da i Beba dobije isti model džempera, ali u roze boji.

Zbog mekoće i debljine (koja će obezbediti toplotu) za oba džempera izabrali smo vunicu Idila (20% vuna, 80% akril, prodavnice St. George). Koristila sam po 5 igala u 3 različite veličine: 4, 5.5 i 6 i kružne igle broj 4.

Džemper se radi u smeru od vrata prema repiću (može i obrnutim smerom, ali meni je bilo lepše ovako). S obzirom da je rolka u pitanju, važno je da deo oko vrata i oko stomaka (početak i kraj) budu dovoljno elastični jer se ceo džemper oblači preko kucine glave.

 

Početak rada i šema

Rad se počinje na 5 igala debljine 5.5, broj petlji je 44, rebrastim bodom 1/1. Plete se u krug na 5 igala i sve petlje se pletu sa lica kako dolaze. Deo oko vrata se plete 18-20 redova, procenite sami koliko je za vašu kucu dovoljno da lepo izgleda kada se rolka presavije.

Posle ovih 18-20 redova, plete se po šemi u krug iglama broj 6. Na šemi su predstavljeni samo neparni redovi, petlje u parnim redovima pletu se kako nailaze. Postoje dva mesta gde se u parnim redovima plete u suprotnom smeru s naličja – a to je kada se prave otvori za nožice i kada se odvajaju petlje za ranflu za završetak.

dzemper-za-kucu-sema-1-700
Šema za rad

 

Opis za rad srednjeg dela džempera

Raditi po šemi imajući u obzir da se pletenice nalaze na leđima, a da je sa donje strane potrebno napraviti otvore za nožice. Posle 8 redova napraviti otvore tako što se oduzmu po 2 petlje (za svaki otvor) i nastavi rad odvojeno za leđni deo sa pletenicama do otvora a posebno za donji deo između otvora (ovde imamo za oba dela rad s lica i s naličja). Posle 8-10 redova (procenite sami kolike otvore želite), dodajte po dve petlje za svaki otvor i nastavite da pletete u krug na 5 igala (sve petlje pravo sa lica).

dzemper-za-kucu-kolaz-1-700
Srednji deo džempera sa otvorima za nožice

 

Završetak rada

Posle dodavanja petlji za završetak otvora za nožice i početka rada u krug, uraditi još oko 8 redova po šemi (sa donje strane džempera pravo, a sa leđne strane petljama kako nailaze za pletenice). Kao što se vidi na fotografiji, džemper je sa donje strane kraći (zbog kucinih zadnjih nogu), a sa gornje nešto duži (kako bi prekrio deo leđa do repa). Meni je bilo najzgodnije da ostavljam petlje na kružnoj igli broj 4, i to počevši od 6 petlji na sredini donjeg dela. Rad se nastavlja s lica i s naličja, a na kružnoj igli se ostavljaju postepeno petlje sa svake strane po rasporedu sa šeme. Kada se završi i poslednji red po šemi, na kružnoj igli će ostati 44 petlje, kao na početku.

Pre početka rada ranfle rebrastim bodom 1/1, potrebno je da se izvuku petlje od niti između petlji koje su ostavljane između svaka dva reda, kako tu ne bi ostale rupice. Prilikom izvlačenja novih petlji, bolje je da se niti od kojih se prave ove petlje izvrnu, to je siguran način da se izbegne pojava rupica u radu.

dzemper-za-kucu-kolaz-2-700
Zadnji deo završenog džempera sa ranflom

Ranfla za završetak džempera se plete rebrastim bodom 1/1 i to 3-4 reda, posle kojih je potrebno oduzimati petlje da bi ranfla ostala priljubljena uz telo kuce prilikom nošenja. Ja sam na 7 mesta simetrično od sredine na donjoj strani oduzela po 2 petlje odjednom, da bi se rebrasti bod 1/1 nastavio prirodnije (na svakom od ovih 7 mesta – najpre uradim dve petlje odjednom, a onda petlju koja nailazi sledeća na levoj igli prevučem preko petlje na desnoj igli i dalje nastavim rad).

dzemper-za-kucu-detalj-1-700
Izgled gotove nogavice

Za nogavice je potrebno da se vunicom izvuku petlje oko otvora koji su napravljeni. Nogavice se rade rebrastim bodom 1/1, potrebno je da bude paran broj petlji (18 ili 20 je dovoljno). Zbog manjeg broja petlji, može se početi rad na 3 igle broj 5,5. Posle 4 reda, nastaviti rad na iglama broj 4 da bi se malo suzila nagavica i dobila lep oblik kada se presavije. Iglama broj 4 se plete još oko 10 redova i završi rad nekim od elastičnih bodova za oduzimanje.

dzemper-za-kucu-700
Manekenka Kiki pozira u svom novom džemperu 🙂

 

3 Comments

  1. Pingback: Autorka BLOGA O PLETENJU otkriva kako da ispletete USKRŠNJE ZEČIĆE od vunice – Priče sa dušom

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.