Pletene uskršnje korpice od pamučnih traka

Pletene uskršnje korpice od pamučnih traka

Neizostavne u svakom domu, korpe i korpice različitih boja, oblika i dimenzija, predmeti su koji pored svoje dekorativne, imaju i upotrebnu vrednost. Zgodne su za sortiranje stvari i sitnica, a u isto vreme mogu da ulepšaju svaki kutak.

Pamučnim trakama pletem već oko tri godine i tokom ovog perioda sam nekoliko puta pokušavala da ispletem korpicu koja bi zadovoljavala kriterijume koje sam sama sebi zadala: pre svega da bude pletena (jer se korpice od pamučnih traka najčešće rade tehnikom heklanja), da bude jednostavna za rad i da rezultat u estetskom smislu odgovara nekim mojim afinitetima.

Slučajnost je da sam nekoliko nedelja pre Uskrsa došla do rezultata koji mi se dopao, pa sam odlučila da ovaj post bude u duhu Uskršnje dekoracije, posebno jer ga ove, 2020 godine, proslavljamo na drugačiji način, sa svojim ukućanima. Ove godine nećemo razmenjivati ofarbana jaja i neće biti velikih porodičnih okupljanja na koja smo navikli (tako smo odlučili).

Posle Uskrsa, korpice koje sam isplela za post naći će drugu primenu u našoj kući – najpre će ćerke izabrati da sortiraju olovke, četkice za slikanje i druge stvarčice, a one koje meni ostanu, iskoristiću za ostatke od vunice, igle za pletenje, heklice i makaze. U principu, ovakve pletene korpice mogu da se koriste i u kuhinji, na primer za pribor za serviranje.

Korpice opisane u postu imaju kvadratnu osnovu koja se dobija na jednostavan način, ukratko – namakne se 8 petlji za rad na četiri igle u krug, i od drugog reda u svakom drugom redu se dodaje po 8 petlji. Ali ovih 8 petlji se dodaje u parovima- po dve petlje oko četiri petlje koje će činiti uglove kvadrata.

Potreban materijal: pamučna reciklirana ili t-shirt traka (za primere u ovom postu koristila sam Hoooked Zpagetti, prodavnica Liupka), odgovarajuće igle za pletenje (za primere u postu koristila sam 5 igala za pletenje broj 9 i kružne igle za pletenje broj 9), heklica, igla za šivenje vunice, makaze.

Potreban materijal

Početak rada

Pamučne trake su prilično debeo materijal za pletenje i zbog toga je bolje kada se prvih 8 petlji ishekla oko početnog takozvanog „magičnog kruga“ (magic loop). Za sve koji nemaju iskustva sa “magičnim krugom” preporuka je da pogledaju ovaj video Youtube kanala “Štrikarije“. Za rad korpice, postoji razlika u odnosu na video: posle prve petlje, heklicom se oko niti magičnog kruga prave petlje kao da se rade niski stubići, ali bez provlačenja kroz petlju na heklici, tako da sve petlje ostanu na heklici

Levo: petlje koje su dobijene heklicom oko “magičnog kruga”, desno: prebačene petlje na 4 igle za pletenje u krug

Oko heklice će biti 8 petlji koje treba da se prebace na četiri igle i da se zategne pamučna traka, tako da se formira centar budućeg kvadrata.

Posle namicanja plete se u krug najpre na pet igala, a kasnije po potrebi koriste se kružne igle (ukoliko se broj petlji značajno poveća):

Prvi red i svi neparni redovi – sve petlje obrnuto;

Drugi red – plete se pravo i oko svake druge petlje dodaju se po dve petlje iz petlje koja se nalazi u redu ispod; redosled je sledeći: 1 petlja pravo, dodati 1 petlju iz petlje ispod sledeće petlje, 1 petlja pravo, dodati 1 petlju iz petlje koja se nalazi dva reda ispod prethodne upravo ispletene petlje pravo; i tako ponavljati do kraja reda (posle drugog reda biće ukupno 16 petlji na iglama);

Četvrti red – plete se pravo i dodaju se po dve petlje oko 4 petlje koje se nalaze iznad onih petlji gde su ranije dodavane petlje; 2 petlje pravo, dodati 1 petlju iz petlje ispod sledeće petlje, 1 petlja pravo, dodati 1 petlju iz petlje koja se nalazi dva reda ispod prethodne upravo ispletene petlje pravo, 1 petlja pravo; i tako ponavljati do kraja reda (posle četvrtog reda biće ukupno 24 petlje na iglama);

Šesti red – opet se plete pravo i dodaju se po dve petlje oko 4 petlje koje se nalaze iznad onih petlji gde su ranije dodavane petlje; 3 petlje pravo, dodati 1 petlju iz petlje ispod sledeće petlje, 1 petlja pravo, dodati 1 petlju iz petlje koja se nalazi dva reda ispod prethodne upravo ispletene petlje pravo, 2 petlje pravo (posle šestog reda biće ukupno 32 petlje, svaka stranica kvadrata imaće ukupno 8 petlji, uključujući po jednu koja gradi ugao – oko koje su se dodavale petlje – po jedna sa svake strane);

Osmi red – plete se pravo i dodaju se po dve petlje oko 4 petlje koje se nalaze iznad onih petlji gde su ranije dodavane petlje; 4 petlje pravo, dodati 1 petlju iz petlje ispod sledeće petlje, 1 petlja pravo, dodati 1 petlju iz petlje koja se nalazi dva reda ispod prethodne upravo ispletene petlje pravo, 3 petlje pravo (posle osmog reda biće ukupno 40 petlji, svaka stranica kvadrata imaće ukupno 10 petlji, uključujući po jednu petlju za ugao);

Po ovom principu se dodaje dok ne dođete do osnove željenih dimenzija.

Osnove tri različite korpice: gornja korpica ima 8 petlji sa svake strane kvadrata, donja levo ima 10 petlji i donja desno ima 12 petlji sa svake strane kvadrata

Sada se plete u krug bez dodavanja. Radi se bodom podvezice, koji se obično radi pravo sa lica i naličja kada se plete na dve igle. Međutim ovde se plete u krug pa je pravilo da se jedan krug plete pravo, a drugi krug obrnuto i tako naizmenično, da bi se dobio bod podvezice. Ovde imam napomenu – ovi prelasci se vide sa jedne strane korpice, ali meni to nije smetalo.

Kako je red u kome se dodaju petlje paran, i radi se pravo, po prestanku dodavanja novih petlji, sledeći red se plete obrnuto, pa naredni red pravo, pa red obrnuto i tako dok se ne dođe do željene visine korpice.

Iako je osnova ovih korpica kvadratnog oblika, kod najšire korpice sam posle dodavanja nastavila rad iglama za kružno pletenje, i korpica je dobila blago kružni oblik, nestali su jasno izraženi uglovi.

Po želji korpice mogu da se pletu u jednoj, dve ili više boja. To je sve stvar izbora i ukusa. Ukoliko imate ostatke od pamučnih traka, možete koristiti novu boju za svaki red.

Meni se dopalo da uz pastelno žutu kombinujem intenzivne prolećne boje, čime su se posebno istakli obodi korpica.

Za kraj, podeliću i svoja iskustva u vezi održavanja. S obzirom na to da se ove korpice, kao i podmetači, pletu od pamučnih traka dobijenih reciklažom materijala za majice, održavanje zavisi od sirovinskog sastava same trake. Koristila sam zaista mnogo različitih pamučnih traka koje sam kupovala u različitim prodavnicama i sastav dosta varira – i to od 100% pamuka, do pamuka sa određenim procentom sintetike. Na deklaraciji za trake koje sam kupovala (proizvođač je iz Turske), stoji da je maksimalni procenat sintetike 10%, ali ne znam koliko bih tome verovala, jer na opip pojedine trake deluju kao da imaju dosta više sintetike. Postoje trake kod kojih se može prepoznati kada je u pitanju 100% pamuk. Pletene podmetače koje sam ranije koristila, i koji su imali u određenom procentu sintetiku, prala sam u mašini na 40% i zadržali su boju i oblik.

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.