Specijal: Svetlucave pletene rukavice bez prstiju za svečane prilike

Specijal: Svetlucave pletene rukavice bez prstiju za svečane prilike

Ove rukavice bez prstiju sam prve isplela i to za Janinu ulogu veštice u predstavi za javni čas škole glume Prvi koraci (pisala sam o tome u prethodnom postu). Pored toga što je trebalo da budu crne (u najprikladnijoj boji za vešticu), Janina najveća želja bila je da budu svetlucave i čupave (i nikako drugačije).

Za središnji, najveći deo rukavica koristila sam svetlucavu vunicu Oro (sastav: 92% akril, 8% poliester, prodavnica Liupka), koju sam sačuvala od prošle godine, kada sam plela novogodišnje ukrase i narukvice, a za čupave delove odlično se uklopila vunica Splendor istog proizvođača (sastav 100% mikrofiber PA). Pored navedene dve vrste vunice, za rukavice prikazane u ovom postu koristila sam i pet igala za pletenje u krug broj 3,5, makaze i iglu za šivenje vunice.

Uputstvo za izradu se razlikuje od rukavica bez prstiju koje su opisane u prethodnom postu, pa ću ovde navesti instrukcije za delove koji se pletu drugačije i upućivati na delove u prethodnom postu koji se pletu na isti način.

 

Početak rada

Namaknuti 40 petlji čupavom vunicom Splendor na 3 igle i prvih 9 redova raditi bodom podvezice (obzirom da se plete u krug – neparni redovi se pletu bodom pravo, a parni redovi bodom obrnuto)

10. red – početi vunicom Oro i ovaj red isplesti obrnutim bodom

11. – 20. red – plesti ranflu na način kako je to opisano u prethodnom postu (u prethodnom postu to su redovi 1. do 10.) i dalje raditi po ovom uputstvu vunicom Oro, sve do 64. reda (radi kontrole to je završeni 4. red petog ponavljanja šeme za čipkasti bod iz prethodnog posta).

Početak rada

 

Završetak dela za prste

65. – 70. red – u ovim redovima sa strane dlana plete se ranfla a sa gornje strane završava se peto ponavljanje šeme za čipkasti bod iz prethodnog posta

71. red – u ovom redu početi vunicom Splendor i još 4-5 redova plesti na sledeći način: sa gornje strane gde se završilo pletenje čipkastim bodom – plesti bodom podvezice (jedan red pravo, jedan red obrnuto), a sa strane dlana nastaviti radom za ranflu.

 

Završetak dela za palac

Petlje sa pomoćnog konca namaći na 3 igle za pletenje i započeti rad vunicom Oro. Prvi red raditi odmah kao ranflu: 3 petlje pravo, 3 petlje obrnuto, 3 petlje pravo, 3 petlje obrnuto, 3 petlje pravo, i iz dela koji spaja palac i gornji deo rukavice dodati 2 petlje koje se rade obrnuto.

Posle pet redova koji su urađeni vunicom Oro, početi rad čupavom vunicom Splendor i raditi na isti način još tri reda. Završiti rad.

I bela varijanta nam se dopala

Napomena u vezi veličine važi i ovde: rukavice koje su urađene kombinacijom vunice i prepletaja iz posta su prilično elastične, ali su ipak za šake veličine S-M. Za malo veće šake, kako bi se povećao obim – potrebno je da se doda još 4 petlje za obim (ja bih dodala po 1 petlju pravo sa svake strane oko šeme sa gornje strane i po 1 petlju pravo sa donje strane simetrično sa obe strane – na ovaj način će se pojaviti na 4 mesta u ranfli po 4 petlje pravo umesto po 3 petlje pravo). A kada je u pitanju dužina (za veće šake), najbolje je da se tokom rada proba rukavica  i da se doda još neki red tamo gde je potrebno.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.