Jesenja inspiracija: Pletene rukavice bez prstiju

Jesenja inspiracija: Pletene rukavice bez prstiju

Od pokretanja bloga dobijala sam različite predloge i ideje o tome šta bi bilo zanimljivo sledeće da ispletem. Najčešći predlog mojih prijateljica bile su rukavice bez prstiju jer, pored toga što izgledaju zanimljivo (i hipsterski 🙂 ), mogu da budu korisne. Kada smo napolju, a nije veliki minus, nošenjem ovakvih rukavica imaćemo tople dlanove i slobodne prste – za korišćenje mobilnog telefona, tokom vožnje, a pušači mogu da uživaju u cigaretama.

Verovatno bih ovaj post još odlagala da nije bilo predstave škole glume “Prvi koraci” u kojoj učestvuje moja mlađa ćerka Jana u ulozi veštice, za koju je bilo potrebno da ispletem crne rukavice bez prstiju. Crne rukavice će biti predstavljene u sledećem postu jer se radi o malo drugačijem modelu pletenom sa dve različite vunice i uputstvo za izradu se razlikuje od ovog.

Potreban materijal: vunica, pet igala za pletenje, igla za šivenje vunice. Za rukavice prikazane u ovom postu koristila sam vunicu Sublime Luxurious Tweed DK (135m/50g) kupljenu preko sajta Love knitting i igle za pletenje broj 3,5. Vunica mi se dopala zbog rustičnog efekta koje daju raznobojne bobice i kvalitetnog sirovinskog sastava (60% vuna, 40% pamuk).

Potreban materiijal

Nekoliko napomena pre samog početka:

  • Čipkasti bod koji se radi po šemi zauzima gornji deo rukavice – nadlanicu.
  • Proširenje za palac – obratiti pažnju da na desnoj rukavici proširenje treba raditi sa leve strane, a na levoj rukavici – sa desne strane.
  • Za predeo dlana – plete se bodom podvezice (sve petlje pravo).

 

Početak rada

Namaknuti 40 petlji na tri igle (posle nekoliko redova prebaciti na četiri, tako je meni bilo lakše) i raditi po redosledu:

1 – 10. red (ranfla): 3 petlje pravo, 3 petlje obrnuto, 3 petlje pravo, 1 petlja obrnuto, 3 petlje pravo, 3 petlje obrnuto, (i ponavljati do kraja reda 3 petlje pravo, 3 petlje obrnuto); 1 petlja obrnuto je ujedno i centralni deo šeme za čipkasti bod.

 

Rad po šemi za čipkasti bod

11.– 20. red: plesti gornji deo rukavice po šemi za čipkasti bod (u prikazanoj šemi ovo je 11.-19. red) – u neparnim redovima: 19 petlji po šemi za čipkasti bod, ostale petlje do kraja reda kako dolaze za nastavak ranfle; u parnim redovima plesti petlje kako dolaze

21.– 30. red: plesti drugo ponavljanje šeme za čipkasti bod

 

Bod podvezice za dlan

31.– 36. red: sa strane dlana plesti samo petljama pravo – ovi redovi će imati sledeći raspored: u neparnim redovima – 19 petlji po šemi za čipkasti bod, 3 petlje obrnuto, 15 petlji pravo, 3 petlje obrnuto; u parnim redovima plesti petlje kako dolaze

 

Pletenje proširenja za palac

37. red: u ovom redu se započinje rad na palcu; postoji više varijanti za palac, za primer prikazan u postu u ovom redu je najpre dodata samo jedna petlja; raspored za ovaj red za desnu rukavicu je sledeći: 19 petlji po šemi za čipkasti bod, 3 petlje obrnuto, dodati jednu petlju iz niti između dve petlje, 15 petlji pravo, 3 petlje obrnuto; raspored za ovaj red za levu rukavicu je sledeći: 19 petlji po šemi za čipkasti bod, 3 petlje obrnuto, 15 petlji pravo, dodati jednu petlju iz niti između dve petlje, 3 petlje obrnuto;

38. red: plesti petlje kako nailaze (dodata petlja pravo)

39. red: zbog jednostavnosti nastaviću opis za desnu rukavicu (za levu se proširenje za palac nastavlja na isti način samo sa desne strane) – 19 petlji po šemi za čipkasti bod, 3 petlje obrnuto, dodati jednu petlju iz niti između dve petlje, 1 petlja pravo, dodati jednu petlju iz niti između dve petlje, 15 petlji pravo, 3 petlje obrnuto; (petlje za palac su podvučene)

40. red: plesti petlje kako nailaze (dodate petlje pravo)

41.– 52. red: u neparnim redovima dodavati po jednu petlju sa svake strane za palac – 19 petlji po šemi za čipkasti bod, 3 petlje obrnuto, dodati jednu petlju iz niti između dve petlje, prethodno dodate petlje za palac pravo, dodati jednu petlju iz niti između dve petlje, 15 petlji pravo, 3 petlje obrnuto; kada se završi 51 red – trebalo bi da ima 15 dodatih petlji za palac; u parnim redovima plesti petlje kako nailaze (dodate petlje pravo)

53. red: skidaju se petlje za palac na pomoćni konac – 19 petlji po šemi za čipkasti bod, 3 petlje obrnuto, skinuti iglom za šivenje 15 petlji za palac na pomoćni konac, nastaviti 15 petlji pravo, 3 petlje obrnuto;

Petlje za palac na pomoćnom koncu

 

Završetak dela za prste

54. red: plesti petlje kako nailaze (petlje za proširenje za palac su na pomoćnom koncu)

55. – 66. red: nastaviti kao pre proširenja za palac – u neparnim redovima – 19 petlji po šemi za čipkasti bod, 3 petlje obrnuto, 15 petlji pravo, 3 petlje obrnuto; u parnim redovima plesti petlje kako dolaze

67.– 73. red: plesti ranflu kao na početku, da bi deo oko prstiju bio malo elastičniji – 3 petlje pravo, 3 petlje obrnuto, 3 petlje pravo, 1 petlja obrnuto, 3 petlje pravo, 3 petlje obrnuto, (i ponavljati do kraja reda 3 petlje pravo, 3 petlje obrnuto); posle 73. reda završiti rad.

Završen deo za prste na desnoj rukavici

 

Završetak dela za palac

Petlje sa pomoćnog konca namaći na 3 igle za pletenje – meni je najlakše da prvo provučem igle pa onda izvučem konac. U prvom redu koji se plete (sve petlje pravo) dodati još dve petlje, jednu za drugom, pre i posle namaknutih 15 petlji (da ne bi ostala rupa na delu koji spaja palac i gornji deo rukavice). Ove dve petlje u drugom redu plesti obrnuto i nastaviti ranflu: 3 petlje pravo, 3 petlje obrnuto, 3 petlje pravo, 3 petlje obrnuto, 3 petlje pravo. Posle 7 redova ranfle završiti rad.

Završene rukavice za tople jesenje dane

Napomena u vezi veličine: rukavice koje su urađene kombinacijom vunice i prepletaja iz posta su prilično elastične, ali su ipak za šake veličine S-M. Za malo veće šake, kako bi se povećao obim – potrebno je da se doda još 4 petlje za obim (ja bih dodala po 1 petlju pravo sa svake strane oko šeme sa gornje strane i po 1 petlju pravo sa donje strane simetrično sa obe strane – na ovaj način će se pojaviti na 4 mesta u ranfli po 4 petlje pravo umesto po 3 petlje pravo). A kada je u pitanju dužina (za veće šake), najbolje je da se tokom rada proba rukavica  i da se doda još neki red tamo gde je potrebno.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.