Pletene narukvice

Pletene narukvice

Mislim da na samom početku možete da pretpostavite od koga je došla ideja za narukvice… od mojih ćerki, naravno!

Kada sam donela vunicu Mondial Oro kući (sastav: 92% akril, 8% poliester, prodavnica Liupka), prva asocijacija mojih ćerki je bila kako je super za narukvice! Kao i većina devojčica njihovog uzrasta, i one su prošle fazu pletenja gumicama i pravljenja narukvica prijateljstva. Ovu vunicu sam kupila prvenstveno zbog ukrasa za jelku za koje sam ranije postavila uputstvo i šalova u patent bodu, ali pletenje šalova će malo sačekati – verovatno sledeću zimu 🙂

Osnovna ideja je bila da ispletemo pertle od vunice (na netu možete naći tutorijale za i-cord, jedan od boljih videa možete videti na linku), pa da kombinacijom ispletenih pertli dobijemo različite narukvice. Međutim, kada sam počela da pletem, iznenadilo me koliko je pletivo podsećalo na Svarovski stardast narukvice. I odlučile smo da napravimo prvo najjednostavnije varijante – jednostruke i dvostruke narukvice u različitim bojama, kako bismo mogle da ih kombinujemo po želji.

Pored osnovnih elementa za pletenje, igala i vunice, za izradu narukvica potrebno je da nabavite i kopče i super lepak. Magnetne kopče od kojih su neke izuzetno dekorativne same po sebi, kupila sam u prodavnici Stylish koja ima veliki izbor repromaterijala za nakit.

Posle više proba koje sam radila na iglama različitih debljina jednostrukom i dvostrukom niti, najviše mi se dopalo kako su izgledale narukvice rađene jednostrukom niti na iglama broj 2,5 i dvostrukom niti na iglama broj 3. Na ovaj način je pletivo koje se dobije dovoljno gusto da se formira lepa obla pertla.

 

Opis rada

Namaknuti četiri petlje na odgovarajuće igle (potrebne su dve od pet igala za kružno pletenje jer se koriste oba kraja igle).

Novi red se plete tako da se posle završetka svakog reda pletivo pomeri na drugi kraj igle u odnosu na kraj gde je završen prethodni red.

Pomeriti pletivo na drugi kraj igle i prebaciti nit iza rada

Nit se prebaci iza rada i novi red se počne zadnjom petljom iz prethodnog reda.

Početi od poslednje petlje iz prethodnog reda

Sve četiri petlje se pletu pravo.

Plesti sve četiri petlje pravo

Nastaviti tako u krug: pletivo se najpre pomeri na drugi kraj igle, nit se prebaci iza rada, urade se sve četiri petlje pravo.

Kada dostignete željenu dužinu narukvice, završite rad, osigurajte rad sa obe strane čvorovima i isecite višak konca.

Super lepkom pažljivo zalepite oba kraja za pripadajuće delove izabrane kopče. S obzirom na to da postoje kopče različitih prečnika, preporuka je da prilikom kupovine kopče ponesete ispleteni deo narukvice.

Ukoliko vam je ova vunica previše svetlucava, narukvice se mogu plesti i od drugih vunica, na primer od štampanih pamučnih prediva kao prolećno-letnja varijanta.

One comment

  1. Pingback: Autorka BLOGA O PLETENJU otkriva kako da ispletete USKRŠNJE ZEČIĆE od vunice – Priče sa dušom

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.