Pletene rukavice sa srcima

Pletene rukavice sa srcima

Rukavice sa srcima koja na zanimljiv način obuhvataju dlanove i nadlanice tako da formiraju novo srce kada se šake spoje, videla sam na nekom od stranih prodajnih sajtova i prve želela da ispletem i predstavim na blogu (na navedenim sajtovima pletene rukavice najčešće imaju srca od našivenog materijala). Započela sam ih još prošle godine, ali neke okolnosti su dovele do toga da druge rukavice dobiju prioritet. Možda je baš februar pravo vreme za rukavice sa srcima, jer je to po mnogima mesec ljubavi 🙂

 

Potreban materijal: vunica, pet igala za pletenje u krug, igla za šivenje vunice, makaze. Za rukavice prikazane u ovom postu koristila sam vunicu Prezzo Svelto (120m/50g, sastav 50% vuna, 50% akril, prodavnica Liupka) i igle za pletenje broj 3,5. Boju vunice osnove za rukavice i za srce birajte sami, Milena i Jana su sa mnom izabrale sivu boju za osnovu i crvenu za srce kao prvu kombinaciju.

Potreban materijal

 

Šema za pletenicu

 

Početak rada

Namaknuti 40 petlji na tri igle (posle nekoliko redova prebaciti na četiri, tako počinjem sve što pletem na pet igala) i raditi po redosledu:

1.-12. red (početak ranfle pre pletenica i prvi preklop na pletenici): pletenicu raditi po šemi za pletenicu, gledati kolone 1 do 13; ostatak reda (27 petlji) radi se 1 petlja pravo 1 petlja obrnuto, tako da do odmah pored pletenice idu obrnute petlje

13.-30. red: za pletenicu ponavljati deo šeme od 5. do 12. reda (posle četvrtog preklapanja na pletenici, isplete se još jedan red); ostatak ranfle plesti kako petlje nailaze (1 petlja pravo 1 petlja obrnuto)

31.-35. red: sve petlje pravo (ovo je deo između ranfle i početka palca)

Šema za srce

36. red: u ovom redu počinjemo u isto vreme proširenje za palac i prvu petlju drugom bojom za početak srca; proširenje za palac se nalazi suprotno od petlje za početak srca, s tim da je u delu rukavice za nadlanicu potrebno ostaviti 2-3 petlje više od dela rukavice za dlan.

Napravila sam sebi raspored petlji za ovaj red za levu i desnu rukavicu i koristio mi je.

Desna rukavica, u smeru sa desne na levu stranu (smer pletenja), 36. red: iznad centralne petlje pletenice počinje rad na srcu prvom petljom u drugoj boji, 20 petlji pravo, zatim ide početak palca – 1 petlju dodati iz niti izmedju petlji, 1 petlja pravo, 1 petlju dodati iz niti između petlji, zatim 18 petlji pravo

Leva rukavica, u smeru sa desne na levu stranu, 36. red: iznad centralne petlje pletenice počinje rad na srcu prvom petljom u drugoj boji, 18 petlji pravo, zatim ide početak palca – 1 petlju dodati iz niti izmedju petlji, 1 petlja pravo, 1 petlju dodati iz niti između petlji, zatim 20 petlji pravo

Završen veći deo rukavice, pre početka dela sa odvojenim prstima

Pletenje proširenja za palac: U svakom drugom redu dodaje se po jedna petlja iz niti između petlji oko petlji koje su dobijene dodavanjem ranije. Detaljnije u vezi pletenja ovog dela imate u postu Jesenja inspiracija: Pletene rukavice bez prstiju.

 

Pletenje srca u drugoj boji: srce ili drugi oblik koji zahteva smenjivanje različitih boja vunice u istom redu, kada imamo veći broj petlji od pet-šest, na najbolji način se radi takozvanom intarzijom. Intarzija podrazumeva da, kada radite u istom redu sa dve ili više boja, nema niti iza rada, već se svaka površina radi posebnom vunicom. Na primer za srce koje se radi crvenom bojom, u jednom redu radila sam sa dva klupka sive boje i jednim klupkom crvene (u gornjem delu srca gde se „razdvaja“ levi i desni deo, ubacila sam i treće klupko sive boje). Tamo gde se boje dodiruju, iza rada se prebaci jedna nit preko druge niti („zakače se“) i dalje se nastavlja vunicom koja je po redu, do sledeće tačke gde se dve boje dodiruju. Malo je zahtevnije jer treba voditi računa da se niti ne umrse, posebno kada ima tako malo petlji (na primer 40 petlji u redu za ove rukavice). Srce na ovim rukavicama radi se po šemi smenjujući boje vunice kako nailaze.

 

Kada se intarzijom plete u krug, to je posebna priča, jer svako pletenje sa smenjivanjem vunica podrazumeva i povratne redove (kada biste radili samo u jednom smeru u krug, vunica u nekoj boji bi ostala na „pogrešnoj“ strani). Znači i ovde se rade povratni redovi, ali tako da se svaki završeni red spoji sa početkom tog istog reda. Izaberite prvo gde želite da započinjete i završavate redove (ja sam izabrala sa strane nadlanice kod palca), jer se to spajanje ipak malo vidi. U svakom redu pre nego ga počnete, napravite jednu petlju pre početka tog reda (kao navijutak), i kada završite red, ispletete zajedno poslednju petlju u tom redu sa tom početnom napravljenom petljom (u obrnutim redovima, ove dve petlje se pletu obrnuto zajedno, a u redovima pravo – pletu se pravo zajedno). Ima dosta videa na Youtube-u na ovu temu (pretražujete pod „knitting intarsia in the round“), možda ovaj video može da bude od pomoći https://www.youtube.com/watch?v=v2Iu8fkoBuc&t=454s

 

36.-53. red – plesti proširenje za palac i srce u drugoj boji na način kako je opisano

 

54.-58. red – sve petlje pravo sivom bojom na pet igala u krug (nema povratnih redova jer je srce završeno)

Zanimljiv efekat koji se dobija spajanjem rukavica

Pletenje odvojenih delova za prste – za gornje prste ostalo nam je 39 petlji koje se dalje pletu na sledeći način:

Mali prst: odvojiti 10 petlji na kraju rukavice gde pripada mali prst i ostaviti ih na iglama, a preostale petlje prebaciti na pomoćni konac. U prvom redu dela za mali prst treba dodati još jednu petlju koja će spojiti deo između petlji sa dlana i sa nadlanice, tako da se za mali prst plete 11 petlji u krug. Plesti 6 redova i završiti rad.

 

Kažiprst, srednji i domali prst – zajednički deo: prebaciti preostalih 29 petlji na igle i u prvom redu najpre dodati još dve petlje iz dela gde smo za mali prst dodali jednu petlju, tako da imamo ukupno 31 petlju. Uraditi dva reda.

 

Domali prst: za domali prst ostaviti na iglama 11 petlji (5 petlje sa strane nadlanice, 2 dodate petlje prema malom prstu, 4 petlje sa strane dlana), a ostale petlje prebaciti na pomoćni konac. U prvom redu dodati još jednu petlju koja će spojiti deo između petlji sa dlana i sa nadlanice, tako da se za domali prst plete 12 petlji u krug. Plesti 6 redova i završiti rad.

 

Srednji prst: Za srednji prst prebaciti sa pomoćnog konca na igle 5 petlji sa strane nadlanice i 4 petlje sa strane dlana. U prvom redu dodati jednu petlju koja će spojiti deo između petlji sa dlana i sa nadlanice i dve petlje iz dela gde je za domali prst dodata jedna petlja, tako da se za srednji prst plete 12 petlji u krug. Plesti 6 redova i završiti rad.

 

Kažiprst: Prebaciti preostalih 11 petlji sa pomoćnog konca na igle i u prvom redu dodati dve petlje iz dela gde je za srednji prst dodata jedna petlja, tako da se za srednji prst plete 13 petlji u krug. Plesti 6 redova i završiti rad.

 

Završetak dela za palac: prebaciti 15 petlji sa pomoćnog konca na igle i u prvom redu dodati dve petlje iz dela gornjeg dela rukavice (da ne bi ostala rupa). Plesti 6 redova i završiti rad.

 

I ovde važi napomena u vezi veličine: rukavice koje su urađene vunicom iz posta nisu toliko elastične, i može se reći da su za šake veličine S-M. Za veće veličine, kako bi se povećao obim – potrebno je da se doda još 4 petlje za obim (ja bih dodala po 2 petlje sa strane dlana i sa strane nadlanice – na ovaj način će ukupan broj petlji biti 44). A kada je u pitanju dužina (za veće šake), najbolje je da se tokom rada proba rukavica  i da se doda još neki red posle završetka srca.

Ovaj post završavamo u znaku srca 🙂

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.