Kako da odredite pravu kombinaciju vunice i igala za pletenje

Kako da odredite pravu kombinaciju vunice i igala za pletenje

Izabrali ste model koji želite da ispletete, i sledeće pitanje je kako da odaberete vunicu ili konac za pletenje i koje igle će biti odgovarajuće da vaš model izgleda baš kako treba. Ukoliko koristite kompletna uputstva koja se mogu naći u štampanim ili online izdanjima, pratite ih što preciznije i uspeh će biti zagarantovan!

Ukoliko kao i ja volite da istražujete i isprobavate, ovde ne postoji univerzalan odgovor. Inspiraciju za nove modele dobijam na najrazličitijim mestima, kada vidim vunicu ili konac za pletenje u prodavnici, ili kada vidim neki od gotovih predmeta pa pomislim kako bih nešto drugačije uradila. Često mi se dopadne određeni prepletaj i onda nestrpljivo tražim vunicu za model koji sam projektovala u glavi… Kada malo bolje razmislim, lepota cele priče je i u neograničenom broju kombinacija koje nam omogućavaju da ispoljimo svoju kreativnost.

Postoji još jedna stvar koja je važna za izbor igala, a to je koliko zatežete konac prilikom pletenja. Najsigurnije je da to bude negde na sredini, ni previše opušteno ni previše zategnuto.

Bilo bi dobro da pre početka pletenja samog modela uradite uzorak koji je dovoljan da možete izmeriti broj petlji i redova u odnosu na desetak centimetara. Ja obično uradim oko 30 do 50 petlji i otprilike toliko redova i onda na osnovu toga odredim na koliko petlji je potrebno da započnem rad. Naravno, važno je da uzorak bude u odgovarajućem prepletaju.

Postaviću fotografije uzoraka koje sam radila kada sam isprobavala neke kombinacije igala i vunice.

siva-vunica-srce-700
Vunica Vučko, 50% vuna, 50% akril (prodavnice St. George) i igle br. 4

 

bez-zelenkasta-vunica-700
Vunica Mondial Zenzero, 50% vuna, 35% akril, 15% baby alpaka (prodavnica Liupka) i igle br. 6

 

Za naslovnu fotografiju korišćena je vunica Mondial Zenzero, 50% vuna, 35% akril, 15% baby alpaka (prodavnica Liupka) i igle br. 6.

igle-i-konac-700

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.