Obucite svoju omiljenu šolju, I deo

Obucite svoju omiljenu šolju, I deo

Pre četiri ili pet godina sam povodom jubileja magazina Sensa dobila na poklon šolju koja je imala svoj „džemperić“. Nažalost, ni šolju ni „džemperić“ nisam sačuvala, ali je ostala uspomena na prvi susret sa ovom originalnom idejom koja može da bude zgodna ukoliko želite da ispletete nesvakidašnji poklon ili da „obučete“ svoju omiljenu šolju. A može se upotrebiti i za šolju koju ne smatrate tako lepom, pa želite da pokrijete boju ili dezen koji vam se ne dopadaju.

Dobra stvar je što sloj pletenine može da bude i vrsta izolatora, da produži toplotu napitka, a vas sačuva od vreline. Sama izrada neće oduzeti puno vremena, a možete iskoristiti i ostatke vunice jer nije potrebna velika količina.

U prvom postu na ovu temu biće prikazana jedna varijanta kako da se “obuče” velika šolja za čaj koja ima isti obim pri dnu i na vrhu. Izmerite najpre visinu šolje od donje do gornje tačke drške. Ovo će približno biti širina pletiva koje se plete dok ne obuhvati šolju po obimu (od ukupnog obima se oduzme širina drške). Možete koristiti različite prepletaje – od najjednostavnijeg ravnog boda do različitih kombinacija bodova i komplikovanih pletenica. Za ovaj predlog korišćena je višebojna vunica koja je i po izgledu rustična, tako da sam se odlučila za jednostavno pletivo.

obuci-solju-4-mala
Ispleteni pravougaonici od kojih će nastati “džemperići”

Broj petlji za početak rada je najbolje da sami odredite, jer to zavisi od više elemenata: koju vunicu i igle ćete koristiti, za koji prepletaj ste se odlučili, a u krajnjoj liniji zavisi i od načina kako pletete i koliko zatežete konac pri pletenju. Za šolju visine 9cm kod koje je razmak između gornje i donje tačke drške 6,5cm, započnite rad na oko 22 petlje (ovo važi za vunice 120-130m dužine/50g) i pletite dok duža strana pravougaonika od pletiva ne postane dovoljna da se obuhvati šolja. Probajte povremeno, i slobodno možete malo da razvučete pletivo, kako “džemperić” ne bi bio preširok i ne bi spadao sa šolje kada sve završite.

obuci-solju-kolaz-1-mala
Lančić za dugme koja će spajati gornje uglove iznad drške

Najjednostavniji način da se krajevi pletiva spoje oko drške je da se na jednom od gornjih uglova ishekla lančić od duple vunice, a da se na drugom uglu prišije dugme, čiji je izgled takođe vrlo važan jer može bitno doprineti utisku. Za određivanje dužine lančića je najbolje da probate kako stoji pre nego što odsečete višak konca.

obuci-solju-kolaz-2-mala
Spajanje donjih uglova ispod drške

Donji uglovi se spoje tako što se iz jednog ugla duplom vunicom ishekla lančić od 2-3 petlje i spoji sa drugim uglom.

obuci-solju-3-mala
Izgled gotovog “džemperića”, još samo da se ušije dugme

Za primere prikazane u ovom postu korišćena je vunica Mondial Sunrise, po sastavu mešavina 75% merino vuna, 15% moher, 10% svila, 130m dužine/50g (prodavnica Liupka). Korišćene su igle 3,5 (preporučina debljina igala za ovu vunicu je 4-5).

obuci-solju-700

 

4 Comments

  1. Ema

    Strava! Podseća me na neku drvenu kućicu u planini, gde sedim pored prozora, uvijena u toplo ćebence, pored kamina, gledam sneg kroz prozor I pijem nešto toplo iz ovako obučene šolje… I obema nam je toplo 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.