Prolećna pletena tašna od pamučnih traka

Prolećna pletena tašna od pamučnih traka

Predmeti izrađeni od pamučnih traka, dobijenih reciklažom materijala od kojih se obično šiju majice (zbog čega je na engleskom govornom području čest naziv T-shirt traka) postali su popularni u poslednjih nekoliko godina i kod nas. Već godinu i po dana kod kuće imam nekoliko konusa ovih traka, više puta sam započela različite predmete, ali nisam bila zadovoljna rezultatom i malo je nedostajalo da odustanem.

Od svih predmeta rađenih pamučnim trakama, najviše su mi se dopale tašne, koje se najčešće rade tehnikom heklanja. Iako umem da heklam, i na youtube-u se može naći veliki broj videa na temu heklanja tašni, moja velika želja bila je da dođem do zadovoljavajućeg rezultata tehnikom pletenja.

Posle više testiranja različitih prepletaja rađenih iglama različitih debljina (od broja 10, 12, 15, čak sam bod riblje kosti – herringbone stitch – probala da radim na iglama broj 20), došla sam do rešenja koje mi se najviše dopalo – u pitanju je bambus bod (bamboo stitch) na iglama broj 12. Pletenina nije previše debela, a dovoljno je čvrsta da tašna koliko toliko zadrži obllik i kada se stavi malo više stvari u nju.

 

Potreban materijal: jedan konus pamučnih traka Hooked Zpagetti (prodavnica Liupka), okrugle igle za pletenje broj 12, par ručki za tašne, igla za šivenje vunice.

Potreban materijal

 

Početak rada:

Namaknuti 52 petlje.

  1. red (i svi neparni redovi) – sve petlje pravo u krug,
  2. red (i svi parni redovi) – jedan navijutak, dve petlje pravo; prebaciti navijutak vrhom leve igle preko upravo urađene dve petlje pravo koje stoje na desnoj igli – ponavljati ovo do kraja reda.
Prebacivanje navijutka preko dve urađene petlje pravo (završni korak u bambus bodu)

 

Spajanje dna tašne

Razmišljala sam o tome da ispletem poseban deo u obliku kruga, elipse ili izduženog pravougaonika koji bih naknadno prišila za stranice kao dno tašne. Ispostavilo se da je najjednostavnije rešenje, spajanje ušivanjem početnog reda (za namicanje) tako da se naprave dve strane tašne, bilo dovoljno da tašna dobije svoj oblik. Najpre se izvrne ispleteni srednji deo tašne (tako da spolja bude unutrašnjost tašne) i duplom niti (duplom pamučnom trakom) se provlači kroz očice dobijene prilikom namicanja koje se vide sa lica.

Spajanje dna tašne prošivanjem

 

Deo oko ručki

Završavanje ovog dela zavisi od oblika ručki. Za bordo tašnu prikazanu u ovom postu koristila sam ručke od bambusa koje sam skinula sa jedne stare tašne (prečnik kruga ovih ručki je 18cm). Želela sam da pletivo sa leve i desne strane okružuje obe ručke i uradila to na sledeći način:

  • Kada se postigne željena visina tašne (meni je cilj bio da iskoristim što više trake, približno ceo konus), ostavi se sa prednje i zadnje strane tašne po 6 petlji u sredini,
  • Posebno se rade bočni delovi tašne još 4 reda, i to tako da se u svakom redu ostavlja po 1 petlja sa obe strane ručke; ovi delovi će imati i povratne redove, najbolje je da povratni redovi budu oni koji se rade samo obrnuto (kada se plete u krug ovi redovi su rađeni samo pravo sa lica), a da u redu sa lica radite bodove koji oblikuju bambus bod,
  • Završi se rad na bočnim delovima tašne, a koncima koji su ostali sa svake strane provlači se kroz ostavljene niti istovremeno obuhvatajući i ručke; tamo gde postoji mogućnost da ostane prazno između dve ostavljene petlje, može se obuhvatiti ručka istovremeno provlačeći kroz nit između te dve ostavljene petlje.
Deo oko ručki

 

Napomena: Posle nekoliko redova videla sam da su vertikalne linije (stabla bambusa ako ih tako mogu nazvati, jer se radi o bambus bodu :)) iskošene na desno, i to me u početku nerviralo. Još uvek nisam ustanovila koji je razlog, pretpostavljam da je to način na koji radim prave petlje i navijutak (ja ne pletem na “kontinentalan” način) u kombinaciji sa smerom niti samih pamučnih traka (jer su pamučne trake u stvari sečena trikotaža na trake). Pokušaću pamučnim koncem da pletem ovaj bod u krug pa ću proveriti svoju teoriju. Međutim, posle početnog razočarenja, rešila sam da bordo tašnu ispletem do visine ručki pa da onda odlučim da li da je završim ili da je param. I svidelo mi se kako izgleda tašna kada se prislone ručke, kada se puste da se vertikalne linije prirodno iskose, onda te kose linije daju posebnu dimenziju na koju nisam računala. Pre nego što odlučite gde da pričvrstite ručke najbolje je prvo da vidite koliko će se ove vertikalne linije iskositi i gde je pozicionirana sredina prednje i zadnje strane tašne.

 

Puder roze – nezaobilazna boja ovog proleća

 

Zelenu tašnu sam započela na većem broju petlji (62)

 

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.