Pleteni grejači za noge

Pleteni grejači za noge

Grejači za noge se mogu nositi uz duže, kraće čizme ili i uz duboke cipele, stvar je ukusa. Pored svoje funkcije da obezbede dodatnu toplotu delu noge od članaka do kolena, u zavisnosti od izbora, grejači neutralnih boja mogu istaknuti boju čizama ili pantalona, a ukoliko su jarkih boja ili atraktivnih dezena, mogu dati akcenat celokupnoj odevnoj kombinaciji. U svakom slučaju predstavljaju zanimljiv deo odeće koji se lako kombinuje i koji je naročito koristan ukoliko ste zimogrožljivi 🙂

Planirala sam da ispletem grejače još početkom zime. Osnovna ideja je bila da od kombinacije istih vunica i prepletaja napravim komplet grejača za noge i rukavica bez prstiju. Međutim, kao sve pletilje, i ja istovremeno započnem više predmeta, a dani brzo prolaze, tako da uputstvo za grejače objavljujem tek početkom marta.

Dok sam plela džemper za Paka, svidelo mi se kako izgleda naličje džempera, i želela sam da iskoristim ovu kombinaciju kao lice za neki od narednih predmeta. Ovog puta je lice pleteno petljama obrnuto u istoj kombinaciji prugica od vunica različitih boja među kojima je najviše zastupljena melirana višebojna vunica.

Potreban materijal: vunica, pet igala za pletenje u krug, igla za šivenje vunice, makaze. Grejače sam plela istom vrstom vunice kao Pakov džemper, jer sam već imala proverenu kombinaciju prepletaja, debljine igala i boja koje su mi se dopale. Za rad su korišćene vunice Merino Plus i Merino Plus Color (125m/100g, 52% vuna 48% akril), prodavnica Liupka i igle za pletenje broj 5 (napomena: preporučene igle za ovu vunicu su 5,5 do 6,5 ali meni se tokom razrade uzoraka najviše dopalo pletivo rađeno iglama broj 5).

Potreban materijal

 

Početak rada

U uputstvu će biti korišćeni sledeći nazivi boja vunice:

Boja I – melirana vunica dobijena upredanjem više niti različitih boja

Boja II – vunica natur bele boje

Boja III – vunica crne boje

 

Jedna od proba

Namaknuti 44 petlje na 4 igle bojom I, dalje plesti po rasporedu, u krug:

1.-6. red – plesti ranflu 2 petlje pravo 2 petlje obrnuto (boja I)

7.-8. red – pletu se bojom II, nastavlja se ranfla 2 petlje pravo 2 petlje obrnuto

9.-14. red – pletu se bojom I, nastavlja se ranfla 2 petlje pravo 2 petlje obrnuto

15.-16. red – pletu se bojom III i započinje rad srednjeg dela sve petlje obrnuto

17.-22. red – pletu se bojom I, sve petlje obrnuto

23.-24. – pletu se bojom II, sve petlje obrnuto

25.-30. – pletu se bojom I, sve petlje obrnuto

Rad se nastavlja na isti način petljama obrnuto sa lica u krug: 2 reda bojom III, 6 redova bojom I, 2 reda bojom II, 6 redova bojom 1. Grejači iz posta imaju ukupno: 14 redova za dužu ranflu (u našem slučaju donju), 58 redova za srednji deo i 8 redova za gornju ranflu.

Dužinu grejača odredite sami, najbolje je da povremeno probate i vidite koju dužinu želite da postignete.

Napomena: Ukoliko ste spretni prilikom uvlačenja konca, ovi grejači mogu imati dva lica – jedno rađeno petljama pravo i drugo petljama obrnuto, kao na fotografiji.

Jedan od predloga za kombinovanje

 

2 Comments

    1. admin

      Poštovana Sonja, hvala na pitanju i izvinite što ste čekali odgovor mesec dana. Drago mi je da Vam se dopadaju grejači, ali ne prodajem ih, imam samo jedan primerak koji sam radila za blog. Na instagramu sam nedavno počela da postavljam predmete za prodaju – to su kuhinjski podmetači, korpe i tašne od pamučnih traka, korpice od polipropilenskog makrame konca i narukvice od metaliziranih elastičnih traka. Tu sam za sve informacije, veliki pozdrav i svako dobro!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.