Pleteni grejači za noge

Grejači za noge se mogu nositi uz duže, kraće čizme ili i uz duboke cipele, stvar je ukusa. Pored svoje funkcije da obezbede dodatnu toplotu delu noge od članaka do kolena, u zavisnosti od izbora, grejači neutralnih boja mogu istaknuti boju čizama ili pantalona, a ukoliko su jarkih boja ili atraktivnih dezena, mogu dati akcenat celokupnoj odevnoj kombinaciji. U svakom slučaju predstavljaju zanimljiv deo odeće koji se lako kombinuje i koji je naročito koristan ukoliko ste zimogrožljivi 🙂

Planirala sam da ispletem grejače još početkom zime. Osnovna ideja je bila da od kombinacije istih vunica i prepletaja napravim komplet grejača za noge i rukavica bez prstiju. Međutim, kao sve pletilje, i ja istovremeno započnem više predmeta, a dani brzo prolaze, tako da uputstvo za grejače objavljujem tek početkom marta.

Dok sam plela džemper za Paka, svidelo mi se kako izgleda naličje džempera, i želela sam da iskoristim ovu kombinaciju kao lice za neki od narednih predmeta. Ovog puta je lice pleteno petljama obrnuto u istoj kombinaciji prugica od vunica različitih boja među kojima je najviše zastupljena melirana višebojna vunica.

Potreban materijal: vunica, pet igala za pletenje u krug, igla za šivenje vunice, makaze. Grejače sam plela istom vrstom vunice kao Pakov džemper, jer sam već imala proverenu kombinaciju prepletaja, debljine igala i boja koje su mi se dopale. Za rad su korišćene vunice Merino Plus i Merino Plus Color (125m/100g, 52% vuna 48% akril), prodavnica Liupka i igle za pletenje broj 5 (napomena: preporučene igle za ovu vunicu su 5,5 do 6,5 ali meni se tokom razrade uzoraka najviše dopalo pletivo rađeno iglama broj 5).

Potreban materijal

 

Početak rada

U uputstvu će biti korišćeni sledeći nazivi boja vunice:

Boja I – melirana vunica dobijena upredanjem više niti različitih boja

Boja II – vunica natur bele boje

Boja III – vunica crne boje

 

Jedna od proba

Namaknuti 44 petlje na 4 igle bojom I, dalje plesti po rasporedu, u krug:

1.-6. red – plesti ranflu 2 petlje pravo 2 petlje obrnuto (boja I)

7.-8. red – pletu se bojom II, nastavlja se ranfla 2 petlje pravo 2 petlje obrnuto

9.-14. red – pletu se bojom I, nastavlja se ranfla 2 petlje pravo 2 petlje obrnuto

15.-16. red – pletu se bojom III i započinje rad srednjeg dela sve petlje obrnuto

17.-22. red – pletu se bojom I, sve petlje obrnuto

23.-24. – pletu se bojom II, sve petlje obrnuto

25.-30. – pletu se bojom I, sve petlje obrnuto

Rad se nastavlja na isti način petljama obrnuto sa lica u krug: 2 reda bojom III, 6 redova bojom I, 2 reda bojom II, 6 redova bojom 1. Grejači iz posta imaju ukupno: 14 redova za dužu ranflu (u našem slučaju donju), 58 redova za srednji deo i 8 redova za gornju ranflu.

Dužinu grejača odredite sami, najbolje je da povremeno probate i vidite koju dužinu želite da postignete.

Napomena: Ukoliko ste spretni prilikom uvlačenja konca, ovi grejači mogu imati dva lica – jedno rađeno petljama pravo i drugo petljama obrnuto, kao na fotografiji.

Jedan od predloga za kombinovanje

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.