Pletene rukavice bez prstiju sa keltskom pletenicom

Pletene rukavice bez prstiju sa keltskom pletenicom

Četvrti post na temu rukavica bez prstiju. Očito da je ova vrsta aksesoara meni vrlo inspirativna za razradu i sigurno će ih biti još u narednom periodu.

Za rukavice predstavljene u ovom postu podudarile su se dve stvari: prijateljica je poželela da joj ispletem duže rukavice (do iznad laktova), a sa druge strane, naišla sam na vunicu koja je vazdušasta zbog strukture niti (vunica nije nastala upredanjem iz više niti što je uobičajeno, već izgleda kao pletena pertla).

Ukoliko želite da ispletete nešto duže rukavice (do i iznad laktova), jedan od boljih načina da postignete da rukavica lepo obuhvata ruku je da bude pletena u ranfli (1 petlja pravo / 1 petlja obrnuto ili 2 petlje pravo / 2 petlje obrnuto). Kod ranfle 2/2 dodatna prednost je da se keltska pletenica može nastaviti na ranflu, tako da se dobije lepši način za vizuelno zanimljivo suženje kod ručnog zgloba.

Potreban materijal: vunica, pet igala za pletenje u krug, igla za šivenje vunice, makaze. Za rukavice prikazane u ovom postu koristila sam vunicu Lang Novena (110m/25g)  i Novena Color (220m/50g, isti sastav 50% vuna, 30% alpaka, 20%poliamid, prodavnica Liupka) i igle za pletenje broj 3,5.

Potreban materijal

Početak rada (opisane su rukavice u duginim bojama pletene višebojnom vunicom)

Namaknuti 44 petlje na tri igle (posle nekoliko redova prebaciti na četiri, tako počinjem sve što pletem na pet igala) i raditi po redosledu:

1. – 60. red – plesti kao ranflu 2 petlje pravo / 2 petlje obrnuto (za kraće rukavice, isplete se manji broj redova od 60 i nastavi dalje po uputstvu)

61. red – u ovom redu započinje se rad pletenica i to prvo sa dva „rebra“ ranfle; izabrati na kom mestu želite da bude sredina, i po šemi raditi 18 petlji, a ostatak reda nastaviti bodom ranfle 2 petlje pravo / 2 petlje obrnuto kako nailaze

61. – 80. red – 18 petlji za pletenicu raditi po šemi od 1 do 20. reda, ostatak petlji u svim redovima nastaviti bodom ranfle 2 petlje pravo /2 petlje obrnuto kako nailaze

81. – 88. red – 18 petlji za pletenicu raditi po šemi od 13. do 20 reda, ostatak petlji u svim redovima nastaviti bodom ranfle 2 petlje pravo /2 petlje obrnuto kako nailaze

Po istom principu mogu se isplesti i kraće rukavice (manji broj redova pre pletenice, i manji broj ponavljanja kod pletenice)

89. red – u ovom redu započinje se proširenje za palac; petlje za palac dodaju se posle 4 petlje u odnosu na 18 petlji koje se rade po šemi (posle 4 petlje sa leve ili desne strane u zavisnosnosti od toga da li je u pitanju leva ili desna rukavica); za desnu rukavicu raspored pletenja u ovom redu je sledeći: 18 petlji za pletenicu po šemi za 13. red; 2 petlje pravo 2 petlje obrnuto, dodati 1 petlju pravo iz niti između dve petlje; nastaviti 2 petlje pravo / 2 petlje obrnuto do kraja reda; detaljnije objašnjenje kako se plete proširenje za palac može se videti u prvom postu na na ovu temu Jesenja inspiracija: pletene rukavice bez prstiju

90. red – plesti petlje kako nailaze (u šemi to je 14. red za 18 petlji za pletenicu)

91. – 104. – 18 petlji za pletenicu raditi po šemi od 15. do 28. reda, a u svakom drugom (neparnom) redu dodavati po dve petlje za palac sa obe strane u odnosu na prvu dodatu petlju iz 89. reda; prilikom dodavanja paziti da se i na palcu formira ranfla 2/2 (pa po potrebi dodavati petlju pravo ili petlju obrnuto); kada se završi 104. red – biće ukupno dodato 15 petlji za palac

105. red – 18 petlji za pletenicu raditi po šemi za 29. red; u ovom redu se na pomoćni konac skida 15 dodatih petlji za palac, i nastavlja se dalje rad u krug na 4 igle za gornji deo rukavice (broj petlji je isti kao pre dodatih petlji za palac – 44)

106. – 110. red – 18 petlji za pletenicu raditi po šemi od 30. do 34. reda, ostatak petlji u svim redovima nastaviti bodom ranfle 2 petlje pravo /2 petlje obrnuto kako nailaze

od 111. reda do kraja – još oko 18-22 reda raditi ranflu 2/2; najbolje da se pre završetka rada izmeri koliko želite da vam ovaj deo prekriva prste (to je stvar ukusa – neko voli manje, neko voli da rukavica više prekriva donji deo prstiju)

Starijoj ćerki Mileni isplela sam rukavice drugačijeg kolorita

Završiti deo oko palca – na 3 igle preuzeti 15 petlji i dodati još 2 petlje pravo iz niti koje su ostale između prve i 15. petlje; plesti 17 petlji kao ranflu 2/2 (na unutrašnjem delu palca će biti na jednom mestu 3 petlje pravo) – ukupno 5-6 redova (opet izmerite kako vam odgovara) i završiti rad.

Mlađa ćerka Jana je želela rukavice u duginim bojama (njen naziv za vunicu)

Napomena u vezi dimenzija rukavice – rukavice prikazane u ovom postu plela sam za svoje ćerke i najpribližnije su S veličini, a dužina je nekoliko centimetara do laktova. Ukoliko želite veće rukavice, zbog ranfle 2/2 za širi obim potrebno je da povećavate za broj petlji deljiv sa 4 (ukoliko želite da zadržite osnovnu ideju rukavice). Kao i za sva druga uputstva, i ovde važi – najbolje je da prvo ispletete uzorak vunicom koju ste izabrali, odgovarajućim iglama, i kada započnete rukavice, u odnosu na svoju ruku da odmeravate pletivo kako budete napredovali.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.