Specijal: Mirisne vrećice u obliku srca

Specijal: Mirisne vrećice u obliku srca

Postoje različita, često suprotstavljena, mišljenja povodom Dana zaljubljenih: da li ga treba uopšte obeležavati na našim prostorima ili treba slaviti Svetog Trifuna. Mislim da su to dve odvojene stvari i da se nezavisno mogu poštovati, pri čemu svako ima pravo da odluči za sebe bez potrebe da nameće svoje mišljenje drugima. Svaki dan pruža novu priliku da slavimo život i ljubav i lepo je da postoji i Dan zaljubljenih da nas na to podseća 🙂

Tako sam i ja odlučila da napravim mirisne vrećice u obliku srca, jer se približava februar – mesec ljubavi.

Ove korisne mirisne vrećice možete upotrebiti za osveženje vazduha u ormarima, kao zgodnu dekoraciju povodom predstojećeg Dana zaljubljenih, ali i ukoliko uz malo truda želite da obradujete voljenu osobu korisnim i originalnim poklonom.

Za izradu je potreban sledeći materijal: vunica, odgovarajuće igle za pletenje, igla za šivenje pletenine, satenske trake, mirisne mešavine (mirisne mešavine su posebna tema, postoji više varijanti koje želim da istražim, ali za početak sam se odlučila za cvetove lavande i kamilice). Za pletenje srca se mogu koristiti različite vunice i ja sam isprobala nekoliko pre nego što sam se odlučila za vunicu Vučjanka (100% akril, prodavnice St. George). Najviše mi se dopalo kako izgledaju pletena srca baš od ove vunice, a pored toga, kroz pletivo nisu ispadali delići cvetova lavande, tako da nije bila potrebna dodatna unutrašnja zaštita (u vidu platnene vrećice).

Korak 1 700
Potreban materijal

 

Početak rada – ispletite pleteninu u obliku srca

Pleteninu u obliku srca ćete dobiti tako što prvo ispletete dva jednaka polukruga koja prebacite na istu iglu i spojite jednim zajedničkim redom.

Namaknite 6 petlji za početak jednog polukruga i dalje pletete na sledeći način:

 1. red: sve petlje pravo
 2. red: iz prve petlje se ispletu dve petlje (prvo iz prednjeg dela, a zatim iz zadnjeg dela petlje), sve petlje pravo
 3. red: sve petlje pravo
 4. red: pravo plesti do poslednje petlje, iz poslednje petlje se ispletu dve petlje
 5. red: sve petlje pravo
 6. red: iz prve petlje se ispletu dve petlje, sve petlje pravo
 7. red: sve petlje pravo
 8. red: pravo plesti do poslednje petlje, iz poslednje petlje se ispletu dve petlje
 9. – 12. red: sve petlje pravo

Ostavite sa strane ovaj polukrug i ispletite posebno drugi polukrug. Kako bi drugi polukrug bio simetričan kada se stave jedan pored drugog, potrebno je da se u 2. i 6. redu pletu dve petlje iz poslednje petlje u redu, a u 4. i 8. redu se dve petlje pletu iz prve petlje u redu.

Korak 2 700
Ispletena dva polukruga na istoj igli

Kada završite oba polukruga, stavite ih na jednu iglu i nastavite pletenje zajedno:

13. red: sve petlje pravo (ovaj red spaja dva polukruga)

14. – 19. red: sve petlje pravo

20. red: plesti zajedno prve i poslednje 2 petlje, sve petlje između pravo (ovo je početak sužavanja centralnog dela)

21. red: sve petlje pravo (bez oduzimanja)

Ponavljajte 20. i 21. red sve dok na igli ne ostanu dve petlje. Iglom za pletivo provucite kraj konca kroz ove dve petlje i zategnite. Možete ostaviti nešto duži konac pre nego što ga odsečete, jer će se kasnije koristiti za spajanje dve pletenine.

Korak 3 700
Broj petlji se smanjuje pletenjem prve i poslednje dve petlje zajedno u svakom drugom redu

 

Spajanje dve pletenine

Kada ispletete dva jednaka srca, spojite ih ušivanjem po obodu (možete da koristite i tehniku heklanja, ako je više volite). Pre nego što u potpunosti spojite ove dve površine, ostavite 2-3 cm otvora da biste ubacili željenu mirisnu mešavinu.

Korak 4 700
Spajanje dve pletenine ušivanjem po obodu

Kroz mesto gde se na srcu spajaju dva polukruga provucite satensku traku koju možete koristiti da okačite vrećicu u ormaru ili kao dekoraciju u sobi. Takođe, traku možete vezati u mašnu, ukoliko želite da vrećica stoji samostalno.

Korak 5a 700

4 Comments

  1. Valentina Vujačić

   Hvala, drago mi je da ti se dopada 🙂 A trunčice još uvek ne ispadaju, javiću ako se to promeni u međuvremenu. Srca sam punila lavandom iz Bio Salaša Farago koju sam kupila u zdravoj hrani i prilično su krupni cvetovi i ostali delovi (mislim krupni za lavandu, nema sitnih trunčica). Imam još jedan savet koji sam dobila od koleginice iz Halo oglasa – kada se miris lavande izgubi vremenom, ona svoje vrećice (neke druge) pritiska i gnjavi, kako bi izlomila delove cvetova i ponovo pojačala miris lavande. To sam upravo uradila sa srcem punjenim lavandom i miris se zaista pojačao, a trunčice nisu ispale… Nadam se da ćemo se nas dve uskoro videti pa da razmenimo iskustva 🙂

 1. Valentina Vujačić

  Nažalost još ne mogu, ali planiram da učestvujem u okviru Bazara mama preduzetnica, 19. februara u Delta City-ju između ostalog i sa ovim srcima. A nadam se da se nas dve vidimo ranije 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.