Plavi zec, čudni zec, jedini na svetu…

Plavi zec, čudni zec, jedini na svetu…

Kada sam pre više od godinu dana videla na Pinterestu uputstvo za zeca od pletenine kvadratnog oblika, delovalo mi je nemoguće da je toliko jednostavno! Bila sam nestrpljiva da pokušam: isplela sam nekoliko pletenina kvadratnog oblika i uverila se u to, u nekoliko koraka napravila sam zeca… Najlepše od svega je što su i moje ćerke učestvovale u celom procesu! Najviše su uticale na izbor boje, insistirale su da uradim plavog zeca zbog pesmice Duška Radovića koja im se jako dopada. Jedan od glavnih argumenata  bio je i da taj zec zna da plete 🙂

Preporuka je da iskustvo podelite sa najmlađim članovima koji će uživati sa vama praveći ovu simpatičnu životinju, koja može biti igračka, poklon ili prigodna dekoracija povodom predstojećeg Uskrsa.

Za izradu su potrebni: vunica za pletenje (najbolje su mešavine ili čist akril zbog elastičnosti, a možete upotrebiti i čistu vunu), odgovarajuće igle za pletenje, igla za šivenje pletenine, konac za šivenje, punjenje za jastuke (umesto sintetičkog punjenja možete upotrebiti nepredenu vunu, ja nisam probala sa vunom). Po izboru možete kupiti ili napraviti sami pom-pom. Za primere prikazane u ovom postu koristila sam vunice: Mondial Primo Prezzo i Mondial Prezzo Svelto (prodavnica Liupka) i igle broj 3,5.

Potreban materijal

 

Početak rada

Uradite pleteninu kvadratnog oblika, jednakih stranica. U zavisnosti od izbora vunice i čvrstine rada, svaka pletenina će imati svoj odnos broja petlji i redova, zato je najbolje da izmerite pre završetka. Zec sa Pinteresta je urađen bodom pravo sa lica i naličja koji zbog elastičnosti uvek daje dobar rezultat. Isprobavala sam i druge prepletaje (bod pirinča i sa lica pravo a naličja obrnuto), a najviše mi se dopalo kako izgleda zec urađen kombinacijom različitih prepletaja.

Konac za šivenje provucite po središnoj liniji kvadrata, sa jedne na drugu stranu pletenine. Zatim nastavite istim bodom prošivanje ka srednjoj tački gornje ivice i završite na isti način ka mestu gde ste započeli. Na ovaj način ste dobili jednakokraki trougao, od koga će nastati glava sa ušima zeca.

Pletenina kvadratnog oblika prošivena pamučnim koncem

 

U prostor uokviren koncem za šivenje stavite punjenje za jastuke i pažljivo zatežite konac za šivenje, oblikujući glavu zeca. Pre nego što u potpunosti vežete konac u čvor, po želji možete dodati ili oduzeti punjenje.

Zatezanjem konca i punjenjem za jastuke oblikuju se glava i uši

 

Kada oblikujete glavu, pažljivo ušijte delove pletenine koji će oblikovati telo, po gornjoj liniji leđa.

Spajanje ušivanjem po liniji leđa

 

Kada prošijete leđa, u prostor za telo koji ste dobili ubacite željenu količinu punjenja za jastuke.

Konac za šivenje provucite po donjoj slobodnoj ivici tela, kako biste zatezanjem konca u potpunosti zatvorili telo sa donje strane.

Punjenjem za jastuke i zatvaranjem sa donje strane oblikuje se telo

 

Pom-pom možete sami napraviti od iste ili vunice u kontrastnoj boji. Za pravljenje pom-poma možete koristiti karton, prste, viljušku ili komplet za pravljenje. Ukoliko je zec malo većih dimenzija, možete kupiti gotov pom-pom od veštačkog krzna.

Pričvrstite pom-pom na mesto repa i vaša originalna uskršnja dekoracija u vidu zeca je gotova!

Pom-pom se pričvrsti na mesto repa

 

Napomena u vezi očiju i nosića: Ukoliko želite da Vaš zec dobije lice, postoje različita rešenja za oči i nosić, koji se mogu uraditi vezom pre ili posle provlačenja konca za šivenje, a kao oči mogu da posluže i dugmići ili oči-nalepnice za igračke.

 

Plavi zec, čudni zec, jedini na svetu

 

Inspirisani pastelnim bojama napravili smo porodicu zečeva

 

Zec urađen u dve boje, kombinacijom prepletaja; donji deo pletenine rađen je na 5 igala tako da nema spajanja po liniji leđa

 

2 Comments

  1. Pingback: Autorka BLOGA O PLETENJU otkriva kako da ispletete USKRŠNJE ZEČIĆE od vunice – Visegrad Live

  2. Pingback: Autorka BLOGA O PLETENJU otkriva kako da ispletete DŽEMPER SA PLETENICAMA za vašeg psa – Priče sa dušom

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.