Letnja pamučna jastučnica sa pletenicama

Letnja pamučna jastučnica sa pletenicama

Ovo je druga pletena ukrasna jastučnica na blogu… Već sam pisala ranije o tome kako su ukrasne jastučnice moj omiljeni dekorativni predmet za uređenje doma, tako da će ih u budućnosti sigurno biti još.

Imala sam želju da uradim jednu sa pletenicama, pamučnu, ali u bojama leta i mora. Započela sam rad još u Beogradu, a završila tokom ovogodišnjeg letovanja na predivnom ostrvu Rodos. Inače volim pletenice i sve varijacije na ovu temu, ali za ovu jastučnicu sam izabrala nešto mirniju šemu sa pletenicama koje nisu toliko gusto raspoređene da bi se obezbedila kolika-tolika elastičnost.

Ovog puta namera mi je bila da ispletem jednu jastučnicu čije će ivice biti nešto čvršće i manje rastegljive od prethodne jastučnice i iskoristila sam ukrasne ivice kako bi se kvadratni oblik još više istakao. Pletenje ukrasnih ivica korišćeno je i u prethodnom postu, za pamučne krpe. Prednja strana tirkizne jastučnice koju sam prvu uradila, pletena je dijagonalno, iz jednog ugla ka drugom uglu dodavajući i oduzimajući petlje kao u pamučnim krpama. Međutim, iako na jastuku deluje lepo, meni se ova jastučnica nije dopala jer se zbog pletenica pletivo ne raspoređuje ravnomerno kao kod pletenja bodom potkovice.

Potreban materijal: pamučni konac, odgovarajuće igle za pletenje, heklica, igla za šivenje pletenine. Za primer predstavljen u postu koristila sam pamučni konac Cotton Universal (85m/50g) kupljen prošle godine u Pozamanteriji Mašnica iz Novog Sada i igle broj 4.

Potreban materijal

 

Opis rada

Jastučnica predstavljena u postu rađena je za jastuk dimenzija 30x30cm. U zavisnosti od toga koliku jastučnicu želite i koji konac i igle za pletenje koristite, najbolje je da broj petlji odredite tako što prethodno uradite uzorak po šemi. Ukupan broj petlji za rad po šemi treba da bude: broj deljiv sa 20 plus ivične petlje.

Početak rada

Namaknuti 60 petlji (još jednom napomena da se radi o jastuku dimenzija 30x30cm). Vi možete da izaberete način koji želite, ja sam za prikazani primer koristila način koji se na engleskom zove „provisional cast-on“ – ova tehnika će biti objašnjena nešto niže u postu.

Prvi red: sve petlje pravo.

Nastavite rad na sledeći način : ivične petlje (jedna ili dve u zavisnosti koju tehniku želite da upotrebite), rad po šemi i na kraju ivične petlje (takođe jedna ili dve petlje). Ako želite da upotrebite tehniku ukrasnih ivica, uputstvo možete naći u postu o pamučnim krpama.

Za rad možete koristiti konac u jednoj, dve ili više boja. Meni se svidela kombinacija belog i svetlo plavog konca zbog očigledne asocijacije na sve nijanse morskog plavetnila.

Prednja strana jastučnice – prva koju ste započeli trebalo bi da bude nešto duža jer obuhvata i klapnu koja će preći na drugu stranu preko otvora na vrhu jastučnice. Prednja strana prugaste jastučnice prikazane u postu rađena je na 60 petlji i u 140 redova (sve zajedno sa klapnom).

 

Druga strana jastučnice

Ukoliko radite namicanje petlji korišćenjem heklice, to će omogućiti da iz početnog reda nastavite pletenje na drugu stranu, kako bi pletenice i sa lica i sa naličja jastučnice imale isti smer. To možete učiniti tako što raspletate lančić koji je isheklan i istovremeno „hvatate“ petlje, ili kao što sam ja uradila – uvučete iglu u omčice koje pravi lančić, pa se sa donje strane jastučnice dobije jedna linijica od drugih strana omčica.

Druga strana prugaste jastučnice rađena je na 58 petlji (zbog ukrasnih ivičnih petlji, rađena je na dve petlje manje od prednje strane jer je druga strana prikazane jastučnice spajana tokom rada, a ne ušivanjem).

 

Namicanje petlji korišćenjem heklice

Uradite prvu omču heklicom kao da hoćete da heklate lančić. Uzmite iglu za pletenje i sledeće omče na heklanom lancu radite oko igle na način kako je prikazano na slici:

– prebacite konac kojim se radi iza igle za pletenje,

– nabacite konac na heklicu i provucite konac kroz omču koja stoji na heklici,

– konac kojim se radi biće ispred igle za pletenje, sada je potrebno da prebacite konac iza igle za pletenje,

– ponovite ovaj proces dok ne dostignete željeni broj petlji.

Namicanje petlji korišćenjem heklice i igle za pletenje
Provučena igla za pletenje kroz omčice isheklanog lančića u početnom redu

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.